Latest News

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) משיק זו השנה הרביעית את קמפיין הרשת #MyPropertyStory: Connecting Community & History – מאחורי כל רכוש שנגזל יש סיפור

 

הקמפיין מציג סיפורי הצלחה בנושא רכוש קהילתי ומעודד אחרים לשתף את סיפוריהם כדי לשפוך אור על גנבת הרכוש חסרת התקדים מיהודים ומקהילות יהודיות במהלך השואה ובעקבותיה

(ניויורק, ניו יורק), 27 בינואר 2023: היום, בתאריך שבו חל יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) השיק זו השנה הרביעית את קמפיין הרשת  #MyPropertyStory: Connecting Community & History שנועד לשפוך אור על גנבת הרכוש חסרת התקדים מיהודים ומקהילות יהודיות במהלך השואה ובעקבותיה. הקמפיין יימשך ארבעה שבועות, מיום שישי 27 בינואר ועד יום ראשון 26 בפברואר.

בשלוש השנים האחרונות מאות אלפי אנשים מרחבי העולם נטלו חלק בקמפיין MyPropertyStory#, הגיבו ברשתות החברתיות לסיפורים על חיים שהשתנו לעד בעקבות השואה ותיארו כיצד בתיהם, אדמותיהם, עסקיהם ורכושם האישי הם נדבך חשוב ועוצמתי המקשר אותם לעברם. הקמפיין בשנה שעברה הורחב        ל-TikTok וכלל סרטונים הפונים לבני נוער.

השנה, 78 שנים לאחר שהסתיימה השואה, הקמפיין יתמקד ברכוש קהילתי כגון בתי עלמין, בתי כנסת, בתי ספר ונכסים אחרים, וכיצד הם מהווים חוליה חשובה למורשת ולהיסטוריה היהודית. כמה סיפורים מרגשים ששותפו השנה ידגישו את ההצלחות שנרשמו לאחרונה בהשבת רכוש.

"אנחנו משיקים את קמפיין הרשת MyPropertyStory# ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה לא רק כדי לזכור את ששת מיליוני הקורבנות היהודים של השואה, אלא גם כדי לזכור את הגנבה הגדולה בהיסטוריה האנושית. באמצעות קמפיין זה, אנו שופכים אור על כל מה שנגזל שלא כדין מיהודים ומקהילות יהודיות ברחבי אירופה, ואני מקווה שהוא יעודד ממשלות לפעול כדי שנוכל לעשות מידה של צדק עם הניצולים ובני משפחותיהם", אמר גדעון טיילור, יו"ר הפעולות, הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר).

קמפיין הרשת MyPropertStory# הוא דרך חשובה עבור ניצולי שואה ובני משפחותיהם להתחבר מחדש ולשתף אחרים בחיים ובתרבות שנגזלו מהם שלא כדין. השנה, אנחנו שמחים לשתף כמה סיפורים חיוביים על אנשים – יהודים ולא יהודים – שחברו יחד כדי להחזיר כבוד לבית עלמין יהודי בפולין, וכן סיפורים אחרים על התקדמות השבת רכוש מתקופת השואה. שיתוף סיפורים אלה יעזור להעניק תמיכה לניצולים קשישים וכן הכרה בשורשיהם. הוא גם מסייע להעמיד עובדות על דיוקן ולהבטיח כי קולות חיוניים אלה יישמעו במאבק נגד סילוף והכחשת השואה", אמר מארק ויצמן, מנהל תפעול ראשי בארגון היהודי להשבת רכוש (איל"ר).

איל"ר מבקש גם מהמשתתפים להעלות סיפורים, תמונות וסרטונים משלהם בפייסבוק, טוויטר ו/או אינסטגרם יחד עם MyPropertyStory# ולצרף את התיוג WJRORestitution@. ניתן גם להיכנס לאתר http://www.wjro.org.il/mps  אם ברצונכם להיכנס בלחיצת עכבר אחת ולצפות בסרטונים, סיפורים ותמונות מרגשים של איל"ר במדיה החברתית באנגלית ובעברית. יש גם כתובת מייל כללית לכל שאלה mypropertystory@wjro.org.il

בתקופת השואה, הנאצים, בני בריתם ומשתפי הפעולה שלהם שדדו באופן שיטתי מיליוני יהודים וקהילות יהודיות ברחבי אירופה מכל רכושם, לרבות בתיהם, עסקיהם, בתי כנסת, יצירות אומנות, חפצי יודאיקה וחפצים אישיים אחרים. כל פריט ייצג זיכרון יקר, אהוב או אהובה, ילדות שנקטעה באיבה, חיים שלמים של עבודה – דורות של היסטוריה – חיים שנלקחו מאנשים. קמפיין הרשת #MyPropertyStory: Connecting Community & History יעזור להעלות את המודעות להשבת רכוש מתקופת השואה ולמאמצים הנמשכים להבטיח מידה של צדק עם הניצולים ובני משפחותיהם.

בין הסרטונים במסגרת קמפיין  #MyPropertyStory: Connecting Community & History:

  • ד"ר דן אורן, רופא מקונטיקט, מספר את סיפורו המרגש, כיצד חזר עם אימו לעיר הולדתה בפולין בשנת כשהיה פולין, הוא ביקר בבית עלמין מוזנח ונטוש במרקושוב (סמוך ללובלין), שם מצא מצבה עם כתובת ביידיש. לאחר 20 שנות מחקר, הוא הצליח להוכיח כי המצבה היא של סבתא-רבתא שלו, ובעקבות ביקורו בפולין הוא יצא למסע שורשים וחיבור למורשת שגם עורר בו השראה לעזור לאחרים למצוא את שורשיהם. הוא מספר את הסיפור במהלך ביקורו במרקושוב בקיץ האחרון, שבו ניקה את בית העלמין שבו קבורים בני משפחתו יחד עם מתנדבים יהודים ולא יהודים אחרים, כהכנה לטקס חנוכת אנדרטה לזכר יהודי מרקושוב.
  • ד"ר דן אורן, ראש ארגון ידידי המורשת היהודית בפולין (FJHP), וד"ר סטיבן ד. ריס, כומר בפטיסטי וראש קרן מצבה, דיברו על המסע שערכו בקיץ האחרון למרקושוב, פולין, שחיבר בין מתנדבים יהודים ולא יהודים שניקו והקימו אנדרטה בבית העלמין שבו קבורים בני משפחתו של דן. הסרטון כולל גם ראיונות וכתבה על אנשים שהיו מעורבים בפרויקט כגון הבישופ של לובלין מיאצ'סלב צ'יסלו, ד"ר תרזה קלימוביץ, מארגון באר הזיכרון, ראש עיריית מרקושוב לשק לושווק, ראש הקרן לשימור מורשת יהדות פולין פיוטר פוכטה, הרב הראשי של פולין מיכאל שודריך, ובוז'נה טקצ'ק-זורווסקה, מזכירת עיריית מרקושוב.
  • פיוטר פוכטה, מנהל הקרן לשימור מורשת יהדות פולין (FODZ), סיפר כיצד התקבצו יחד גורמים שונים, מרשויות מקומיות ועד מנהיגים רוחניים – יהודים ולא יהודים – שהיו מעורבים בפרויקט כדי להגן ולשמר את המורשת היהודית בפולין. הוא דיבר על העבודה שנעשתה ועל העבודה הרבה שעדיין נותרה.

למידע נוסף על קמפיין #MyPropertyStory בקרו: wjro.org.il/mypropertystory.

רקע על פעילות בנושא השבת רכוש מתקופת השואה מהזמן האחרון 

2022

  • ב-20 בדצמבר 2022, עבר חוק שהועלה על ידי ראשת ממשלת ליטא אינגרידה שימוניטה בנושא תביעות להשבת רכוש מתקופת השואה. החוק עבר ברוב גדול בפרלמנט הליטאי (סיימאס) ולאחר מכן נחתם על ידי הנשיא גיטנאס נאוסדה והפך רשמי ב-29 בדצמבר החוק החדש יעניק פיצוי סמלי בסך 37 מיליון אירו לתובעים פרטיים ולקרן הרצון הטוב ((GWF הליטאית על רכוש יהודי ללא יורשים. חלק מהכספים יופנה לתשלום לכמה תובעים שבמקור ביקשו פיצוי בגין רכוש פרטי אך נדחו שלא בצדק לפי החוק שהיה קיים באותו זמן. קראו עוד כאן.
  • איל"ר השתתף ב-3 בנובמבר 2022 בוועידת הצהרת טרזין שהתמקדה בהשבת רכוש מתקופת השואה ובסוגיות רלוונטיות ונערכה בפראג, הרפובליקה הצ'כית. שר החוץ של צ'כיה אירח את הוועידה שקיבצה יחד שרים, גורמי ממשל רשמיים וראשי ארגונים בינלאומיים כדי לגבש צעדים נוספים שניתן לנקוט ליישום הצהרת טרזין משנת המשתתפים דנו בסוגיות רווחה של ניצולי שואה, נכסי דלא ניידי, בתי עלמין יהודיים ואתרי קבורה, אמנות שנבזזה על ידי הנאצים, רכוש תרבות יהודית, מחקר וחינוך בנושא השואה, אתרי זיכרון והנצחה וכן תיעוד ארכיוני. במהלך הוועידה, איל"ר פרסם דו"ח עדכון בנושא השבת רכוש מתקופת השואה מאז פרסום דו"ח JUST Act.
  • ב-30 באוקטובר 2022, חברי איל"ר נפגשו עם נשיא המדינה יצחק הרצוג ועם מנהיגים יהודיים אחרים, ביניהם חברי כנסת. מטרת הפגישה הייתה לדון בסוגיות תמיכה בניצולי שואה המבקשים צדק בנושא השבת רכוש לקראת הועידה הבינלאומית בנושא הצהרת טרזין שנערכה בפראג ב-3 בנובמבר.
  • באוקטובר 2022, איל"ר פרסם, בשיתוף עם ממשלת קרואטיה, דו"ח מקיף המציג ניתוח היסטורי ורשימה חלקית של חפצי תרבות שנבזזו מיהודים ואחרים על ידי פשיסטים קרואטים – האוסטאשה – בתקופת השואה ולאחר מלחמת העולם השנייה. חפצים אלה הולאמו על ידי הממשלה הקומוניסטית והופצו למוסדות המדינה הקרואטית. משרד התרבות של קרואטיה הקים לאחרונה קבוצת מומחים שתעסוק במחקר על מקורם של חפצי תרבות אלה. התהליך להגשת תביעות טרם נקבע. קראו עוד כאן.
  • בספטמבר 2022, נציגי קבוצות עניין שונות השתתפו בכנס שנערך בפרלמנט האירופי בשטרסבורג "צדק שלא הושלם: תפקידן החיוני של השבת רכוש מתקופת השואה והיסטוריה באירופה היום". הכנס נועד להעלות מודעות לחשיבות השבת הרכוש ולבחון פתרונות לקידום הנושא ולהגדרת התפקיד שהפרלמנט האירופי יכול למלא בתהליך.
  • בנובמבר 2016, רומניה חוקקה חוק להרחבת הקצבאות החודשיות הקיימות וכן הטבות אחרות לניצולי שואה רומנים אשר אינם מחזיקים עוד באזרחות רומנית. ביולי 2022, הושג הסכם בין ישראל לרומניה ליישום חוק זה ולקבלת תיעוד ישראלי רשמי, אשר יוביל לקצבאות חודשיות לכ-15,000 ניצולי שואה רומנים החיים כיום בישראל. ההסכם הושג בתיווכה של השגרירה לשעבר קולט אביטל, מזכ"לית איל"ר ויו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל.
  • ב-10 בפברואר 2022, העביר הפרלמנט הלטבי חוק היסטורי להשבת נכסים דתיים וקהילתיים, פרי מאמציהם של איל"ר ומועצת הקהילות היהודיות בלטביה (LCJC). הנשיא אגילס לויטס חתם על החוק ב-21 בפברואר

החוק, המשלים את תהליך השבת הנכסים הקהילתיים והדתיים היהודיים בלטביה, מפצה בגין נכסי דלא ניידי שהיו שייכים לארגונים דתיים וקהילתיים יהודיים לפני כיבוש לטביה על ידי הסובייטים ביוני 1940, ובגין רכוש יהודי ללא יורשים, שבעבר לא ניתן היה להחזירו באמצעות חוקי הפרטה. החקיקה תעניק מימון בסך 40 מיליון אירו (46 מיליון דולר) לטובת שיקום הקהילה היהודית הלטבית, מתן סיוע סוציאלי וכספי לניצולי שואה מלטביה והנצחת זכר הנספים. איל"ר מכהן גם בקרן להשבת רכוש של הקהילה היהודית בלטביה (LEKOREF), הקרן האחראית לניהול ולחלוקת הכספים בעשר השנים הבאות.

 

###

 

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il