פעילות איל"ר בסלובקיהSlovakia

 

נכסים קהילתיים

בית הכנסת בברטיסלבה

בית הכנסת בברטיסלבה

חוקים צ'כוסלובקיים שונים, אשר נחקקו בשנים 1990–1991, וכן החוק בדבר תיקון עוולות ונזקים מסוימים אשר נגרמו לנכסיה של הכנסייה ולנכסיהם של מוסדות דתיים אחרים (1993), עוסקים בהשבתם של נכסים קהילתיים מסוימים אשר הוחרמו על ידי המשטר הקומוניסטי. על פי החוק משנת 1993, הגישה כל אחת מעשר הקהילות היהודיות בסלובקיה, אשר יש לה נוכחות יהודית פעילה, תביעות בגין נכסים קהילתיים הנמצאים בתחום פעילותן, בעוד שהאיגוד המרכזי של הקהילות הדתיות היהודיות (UZZNO) הגיש תביעות בגין נכסים קהילתיים הנמצאים במקומות שבהם הקהילה או ההתאחדות היהודית חדלו מלהתקיים.

נכסים פרטיים

כמה חוקים עוסקים בסוגיית השבתם של נכסים פרטיים אשר נתפסו על ידי המשטר הקומוניסטי בשנים 1948–1990. החוקים, שלפיהם נדרשת אזרחות סלובקית ותושבות קבע במדינה, הביאו להחרגתם של מרבית בעלי הנכסים היהודיים לשעבר, משום שנכסיהם נתפסו לרוב לפני 1948 ומרבית הניצולים היהודים אינם מחזיקים עוד באזרחות סלובקית.

בית הכנסת הספרדי בסלובקיה

בית הכנסת הספרדי בסלובקיה

בשנת 2000 הוקם ועד משותף – אשר הורכב מנציגי הממשלה ומנציגים יהודים מסלובקיה ומשאר העולם – אשר משימתו הייתה לתת מענה לסוגיות פתוחות המתייחסות להשבת רכוש, לרבות נכסים ללא יורשים. על פי המלצת הוועדה נוצרה ב-2022 קרן מיוחדת לפיצוי קורבנות שואה יהודים. הממשלה העבירה לקרן 18.5 מיליון דולר, שהם לכאורה 10% מערכם של הנכסים היהודים אשר לא הושבו, להוציא אדמות חקלאיות אשר נגזלו במהלך השואה ולא הושבו מעולם לבעליהן.

שליש מכספי הקרן הוקדשו לתשלומים סמליים לניצולים (או לצאצאיהם הישירים) אשר רכושם הוחרם במהלך מלחמת העולם השנייה. ניצולים אלה לא היו זכאים לקבל פיצוי על פי חוקי ההשבה, משום שאינם עוד אזרחי סלובקיה או תושביה, ורכושם נתפס לפני 1948.

במהלך התקופה בת עשר השנים 2003–2012, שימשה הריבית עבור יתרת כספי הקרן עבור תכניות תרבותיות, חברתיות וחינוכיות עבור הקהילה, וכן לצורך שיפוץ בתי כנסת ותחזוקתם של כ-600 בתי עלמין. סכום הקרן אשר ייוותר לאחר 2012 מיועד להעברה ל-UZZNO.