Latest News

איל"ר מתנגד נחרצות לחוק הפולני המוצע אשר ימנע את האפשרות ליישב תביעות להשבת רכוש מתקופת השואה

חוק חדשעל סדר היום של הפרלמנט הפולני ביום רביעי וחמישי השבועיהפוך את הערעור על החלטות מנהלתיות בנות יותר מ30 שנה לבלתי אפשרי, ובכלל זה תביעות לביטול הלאמת רכוש של יהודים ולא יהודים בפולין

 

(ניו יורק, ניו יורק), 22 ביוני 2021: הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) קורא למשוך את החוק המוצע – המונח על סדר היום של הפרלמנט הפולני ביום רביעי וחמישי השבוע – אשר ימנע כל אפשרות לערער על החלטות שהתקבלו על ידי הרשויות הקומוניסטיות להפקעת רכוש פרטי מתקופת השואה. החוק החדש יגרום למעשה לכך שיהיה בלתי אפשרי לשורדי שואה ובני משפחותיהם, וכן לבעלי נכסים חוקיים יהודים ולא יהודים, להשיב רכוש, או לקבל פיצוי על רכוש שנלקח מהם באופן בלתי חוקי במהלך השואה או התקופה הקומוניסטית.

"אנו קוראים בדחיפות לראש הממשלה מורבייצקי ולממשלת פולין לטפל בסוגייה של השבת רכוש פרטי בצורה צודקת ובמועד. תובעים יהודיים ולא יהודיים כאחד חיכו עשרות שנים לעשיית צדק כתוצאה מהחרמה או הלאמה של רכושם בתקופת השואה או על ידי הממשלה הקומוניסטית. ההצעה הנוכחית, אם תתקבל, תפגע אף יותר בשורדי השואה הפולנים שכבר סבלו רבות. אין להחיל בשנת 2021 תנאים משפטיים חדשים ובלתי ישימים אשר יהפכו השבת רכוש או קבלת פיצוי הוגן לבלתי אפשריים", אמר גדעון טיילור, יו"ר הפעולות, הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר).

החקיקה המוצעת תקשה מאוד לערער על החלטות מנהלתיות בנות יותר מ-30 שנה – לרבות כל החלטה בנוגע להלאמה של רכוש בעידן הקומוניסטי אשר התקבלה ללא בסיס משפטי או תוך הפרה בוטה של הכללים שנקבעו על ידי הרשויות הקומוניסטיות. ממשלת פולין טוענת זה זמן רב כי חוק מקיף להשבת רכוש אינו נחוץ, מכיוון שלתובעים יחידים הייתה הזדמנות לתבוע בחזרה את רכושם או לקבל פיצוי על ידי ערעור על החלטות מנהלתיות לא חוקיות. רק מספר מצומצם של תובעים הצליחו על בסיס זה. בנוסף לתביעות עתידיות, ההצעה תחול רטרואקטיבית גם על תביעות קיימות. אם החוק יאומץ, לתובעים שכבר הגישו תביעות תחת הדרישות הנוכחיות, אשר רבים מהם עוסקים בתביעותיהם במשך שנים, ייאמר כי התביעות שלהם מבוטלות.

החוק עובר שלושה שלבים. ההצעה עברה בקריאה ראשונה בבית התחתון של הפרלמנט הפולני, הסיים, והוועדה פרסמה דו"ח ב-9 ביוני. הקריאה השנייה נקבעה על פי סדר היום ל-23-24 ביוני.

ב-15 ביוני, ארגון איל"ר שלח מכתב לראש הממשלה מטאוש מרבייצקי וקרא לו להתנגד לחוק המוצע. עותק של המכתב ניתן למצוא כאן.

החקיקה המוצעת (תיקון לסעיפים 156 ו-158 לקוד ההליך המנהלתי) תפגע בתובעים, לרבות שורדי שואה ובני משפחותיהם וכן בבעלי רכוש כדין יהודים ולא יהודיים רבים אחרים, בדרכים הבאות:

 

  1. על פי סעיף (3) 158 המוצע, יהיה בלתי אפשרי לערער על החלטות מנהלתיות בנות יותר מ30 שנה, אשר למעשה יכללו כל החלטה על הלאמת רכוש שהתקבלה בעידן הקומוניסטי. לעומת זאת, כיום תובע יכול לבקש צו שיכריז על החלטה מנהלתית כבטלה ומבוטלת בכל עת, ולאחר מכן לבקש בפני בית משפט אזרחי להחזיר את הרכוש בתביעת חפצא או לקבל פיצוי.

 

  1. על פי סעיף (2) 156 המוצע, גופים מנהלתיים ציבוריים לא יוכלו להצהיר יותר על החלטה להלאמה מהעידן הקומוניסטי כבלתי תקפהלרבות החלטות שהתקבלו ללא בסיס חוקי או תוך הפרה בוטה של החוק הקומוניסטי. מצב זה עומד בניגוד מוחלט לחוק הקיים, המאפשר שלילת החלטות מנהלתיות שהוצאו תוך הפרה בוטה של הכללים שנקבעו על ידי הרשויות הקומוניסטיות.

 

  1. כל ההליכים התלויים ועומדים בנוגע להחלטות רכוש מהעידן הקומוניסטי יופסקו ויידחו. אם החוק יאומץ, לתובעים שכבר הגישו תביעות במסגרת הדרישות הנוכחיות, שרבים מהם עוסקים בתביעותיהם במשך שנים, ייאמר כעת כי התביעות שלהם מבוטלות.

פולין הייתה בעבר ביתה של הקהילה היהודית הגדולה באירופה. במשך יותר מאלף שנים חיה בפולין קהילה יהודית משגשגת ותוססת. בתקופת השואה הרגו הנאצים כ-90% מהאוכלוסייה היהודית בפולין והיו גם אחראים לגנבה שיטתית של כל רכושם כחלק בלתי נפרד מרצח העם. לאחר מלחמת העולם השנייה, המשטר הקומוניסטי הלאים את רכושם בפולין יחד עם רכושם של עוד פולנים רבים. פולין היא המדינה היחידה באיחוד האירופי שלא העבירה חקיקה לאומית מקיפה להשבה או פיצוי על רכוש פרטי שנלקח שלא כדין על ידי הנאצים או הולאם על ידי המשטר הקומוניסטי.

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il