לוקסמבורג

כאשר הנאצים פלשו ללוקסמבורג בשנת 1940, חיו במדינה כ-3,900 יהודים – כשלושה רבעים מהם היו אזרחים זרים. מוערך כי בין 1,000 ל-2,500 יהודי לוקסמבורג נרצחו בתקופת השואה. דו"חות ממשלתיים שהתפרסמו בלוקסמבורג בשנת 2009 ו-2015 מאשרים, כי יהודים שלא היו אזרחים לא קיבלו פיצוי על החרמת רכושם בתקופת השואה. לאחר מלחמת העולם השנייה, כ-1,500 יהודים חזרו ללוקסמבורג, וכיום מתגוררים במדינה כ-1,200 יהודים.

הסכם על השבת רכוש שנגזל בתקופת השואה ב-27 בינואר 2021 (יום הזיכרון הבינלאומי לשואה) חברו יחד הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר), ממשלת לוקסמבורג, הקהילה היהודית של לוקסמבורג וקרן לוקסמבורג לזיכרון השואה וחתמו על הסכם היסטורי בנושא רכוש מתקופת השואה. בהסכם זה, לוקסמבורג הסכימה:

  • להפוך את סנקפונטן – שהייתה פעם התחנה האחרונה ונקודת האיסוף של יהודים לפני גירושם למחנות ריכוז – לאתר זיכרון פעיל שבו יונצחו סיפוריהם של קורבנות השואה של לוקסמבורג.
  • להעניק הכרה פיננסית סמלית לניצולי שואה שהיו בלוקסמבורג בתקופת השואה.
  • להקצות משאבים להנצחה, זיכרון, מחקר וחינוך בנושא השואה.

ההסכם קובע גם כי לוקסמבורג תטפל בנושאים מרכזיים של השבת רכוש, לרבות חשבונות בנק רדומים, ביטוח ואומנות שנבזזה, באמצעות שתי קבוצות עבודה נפרדות עם איל"ר והקהילה היהודית של לוקסמבורג.

ההסכם נחתם פחות משנתיים לאחר גיבוש משלחת בינלאומית משותפת של איל"ר, השליח המיוחד של ארצות הברית לענייני השואה, יחד עם שגריר ארצות הברית והקהילה היהודית בלוקסמבורג. לאחר פגישה עם ראש הממשלה קסבייה בטל, לוקסמבורג הקימה קבוצת עבודה לבחינת סוגיות פתוחות של השבת רכוש בתקופת השואה – תהליך שהגיע לשיאו בהסכם.

הודעות לעיתונות וחדשות

הסכם היסטורי עם לוקסבורג בנושא השבת נכסים מתקופת השואה

27.1.2021

ערוץ 7
דיווח מאת דב גיל הר
27.1.2021

ישראל היום
האנטישמיות והגזענות הן היום מציאות שאסור לקבלה
28.1.2021

מעריב
היסטוריה בלוסמבורג: יחתם הסכם להשבת רכוש יהודי שנגזל בשואה
27.1.2021