Latest News

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) משיק זו השנה השנייה את הקמפיין #MyPropertyStory -הדור הבא

"מאחורי כל רכוש שנגזל יש סיפור"

ניצולים, ילדים ונכדים של ניצולים חולקים סיפורים על חיים ששונו לעד כתוצאה מהשואה ומראים כיצד בתים, אדמות, עסקים או רכוש אישי הם מייצגים קשר חשוב וחזק לעבר.

לקראת ראש השנה, הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) השיק היום (ג') זו השנה השנייה את הקמפיין השנתי שלו, MyPropertyStory#. השנה, ילדי הניצולים שנולדו אחרי המלחמה, מספרים את סיפור משפחתם כדי לשפוך אור על גזל הרכוש חסר התקדים מיהודים במהלך השואה. הקמפיין יימשך 5 שבועות.

בשנה שעברה השתתפו עשרות אלפי אנשים מישראל ומרחבי העולם בקמפיין. ניצולי שואה שיתפו ברשתות החברתיות את קורות משפחתם שהשתנו לנצח בעקבות השואה והראו כיצד בתיהם, אדמתם, עסקיהם ורכושם האישי שנגזל מהם, מייצגים קשר חזק לעברם. השנה, 75 שנה לאחר השואה, הקמפיין יתמקד בדורות הבאים – בילדים ובנכדים של הניצולים.

"בעקבות ההצלחה של הקמפיין בשנה שעברה, אנו מתכבדים להשיק גרסה מורחבת השנה, המתמקדת בילדים ובנכדי הניצולים שאיבדו כל כך הרבה", אמר גדעון טיילור, יו"ר הפעולות של איל"ר. "קמפיין זה מציע הזדמנות ייחודית לאנשים לשתף ולהתחבר זה עם זה – תוך התמקדות כיצד העוולות ששינו לנצח את חייהם בעקבות השואה השפיעו על משפחות יהודיות לאורך הדורות".

איל"ר מבקש מהמשתתפים לפרסם את הסיפורים שלהם באמצעות סרטונים, תמונות ופוסטים ולהעלות אותם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם ולכלול את ההאשטאג – MyPropertyStory# לצד תיוג של @WJRORestitution. אנשים מוזמנים גם לגלוש לאתר בכתובת http://www.wjro.org.il/mps ולשתף בקליק את אחד הסרטונים, הסיפורים או התמונות המרגשות של איל"ר, באנגלית ובעברית. לשאלות ובירורים ניתן גם לפנות בכתובת mypropertystory@wjro.org.il.

במהלך השואה, הנאצים, בעלי בריתם ומשתפי הפעולה שלהם שדדו באופן שיטתי מיליוני יהודים מכל רכושם, בתיהם ועסקיהם, וכן רכוש השייך לקהילות יהודיות ברחבי אירופה. כל פריט שנשדד מייצג זיכרון יקר, אדם אהוב, ילדות שאבדה, מאמץ של חיים שלמים וחיי אדם שנלקחו. קמפיין #MyPropertyStory ברשתות החברתיות יתמקד השנה בצאצאי הניצולים ובחיבור להיסטוריה המשפחתית שלהם, לפני ואחרי השואה.

איל"ר יצר סרטונים (בעברית ובאנגלית) עם 3 צאצאים לניצולי שואה שחולקים באומץ את המסע שלהם להשבת הרכוש המשפחתי והחיבור שלהם להיסטוריה המשפחתית. ניתן להשתמש בסרטונים אלה לצורך שיתופם מחדש באמצעות קישור זה.

 תקציר הסרטונים שיצרנו עם המשתתפים:

  • שושנה גרינברג, בת לניצולי שואה, שעבדה ללא לאות בכדי להשיג את כל התיעוד להוכחת היותה היורשת החוקית לרכוש משפחתה, כולל מפעל טקסטיל, נוסעת לבית המשפחה בלודז' שבפולין ומספרת על התמודדות שלה מול בתי המשפט והרשויות בפולין להשבת רכוש משפחתה. לדבריה, "למרות כל המאמצים שעשיתי בבתי משפט, הסיפור שלי בהשבת הרכוש עדיין תקוע".
  • דודקוטק, בן לניצולי שואה, מבקר לראשונה בבניין דירות בעיר סוסנוביץ' שבפולין שהיה שייך לאביו ולדודתו. בעבר למקום היה שימוש מעורב גם כבית חרושת ונגריה לצד הבית המשפחתי. דוד מתרגש מהביקור בבית מכיוון שידע שאחרי המלחמה, סבו, אביו ודודתו חזרו לשם לאחר ששוחררו ממחנות הריכוז. לפני ארבע שנים גילה דוד כי הבניין הולאם על ידי הקומוניסטים. לדבריו, "השבת הרכוש תעשה צדק היסטורי ותקרב בין העם הפולני והיהודי".
  • לורייןבראון, בת לניצולי שואה, מספרת על חשיבות החיבור למוצא משפחתה. אמה המנוחה הייתה מספרת לעתים קרובות סיפורים על חייה לפני השואה ומדברת על ביתה המאושר והכורח הכואב לנטוש אותו. בשנת 2012 נסעה לוריין עם אחיה, בנה ומשפחתה המורחבת לעיירה Kiralyhelmec שבצ'כיה – בה נולדו שני הוריה – לבקר את בית אמה משום שהיא אומרת: "הרגשנו שזו המורשת שלנו לנסות ולקחת בחזרה חלק מאותה תחושת שמחה שהייתה קיימת בבית".

כפי שמבהיר הדו"ח פורץ הדרך בנושא "צדק היום לניצולים שלא פוצו" (JUST ACT), שפורסם לאחרונה על ידי משרד החוץ האמריקני, מדינות רבות באירופה לא עמדו בהתחייבויותיהן בנושא השבת הרכוש בעידן השואה. הקמפיין #MyPropertyStory יסייע להעלות מודעות לנושא כדי שניצולי שואה יוכלו לקבל מידה של צדק במהלך חייהם.

למידע נוסף על קמפיין #MyPropertyStory, בקרו בכתובת: wjro.org.il/mypropertystory

רקע על הפעולות שנעשו לאחרונה בנושא השבת הרכוש מתקופת השואה:

  • בחודש יולי האחרון פרסם משרד החוץ האמריקני את הדו"ח בנושא "צדק היום לניצולים לא פוצו" (JUST ACT). זו הסקירה המקיפה הראשונה של ממשלת ארה"ב על מצב השבת הנכסים מתקופת השואה ברחבי אירופה ומחוצה לה.

הדו"ח משקף את החשיבות שממשלת ארה"ב מייחסת לעשיית מידה של צדק בקרב קורבנות השואה ויורשיהם ונועד לעודד מדינות למלא אחר ההתחייבויות שלהן בהתאם להצהרת טרזין (הצהרת טרזין משנת 2009 על נכסים מתקופת השואה אומצה על ידי ארה"ב ו-46 מדינות אחרות ואישרה את חשיבות הנושא). בהמשך לדו"ח הצהיר מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו: "אמשיך לתעדף את המאמץ הזה".

הדו"ח הועבר לקונגרס על ידי משרד החוץ האמריקאי כנדרש בחוק JUST ACT. חוק זה אושר פה אחד על ידי שני בתי הקונגרס ונחתם על ידי הנשיא טראמפ בחודש מאי 2018.

  • בנאום שנשא בחודש יולי השנה בשם הממשלה הבריטית, אישר לורד אחמד מווימבלדון, את תמיכת ממשלת בריטניה בהשבת רכוש מתקופת השואה מפולין וממדינות אחרות. הצהרותיו אלו הגיעו בתשובה לשאלה שנשאלה בבית הלורדים על ידי הברונית רות דיץ', מהתומכות המובילות בהשבת רכוש בפולין.

פולין היא המדינה היחידה באיחוד האירופי שלא העבירה חקיקה מקיפה להשבה או פיצוי בגין רכוש פרטי שנלקח במהלך השואה על ידי הנאצים ו/או הולאם לאחר מכן על ידי הקומוניסטים. לורד אחמד הוסיף כי יעלה את נושא השבת הרכוש בפגישתו הראשונה עם שר החוץ הפולני.

תשעה חברים נוספים ממספר מפלגות בבית הלורדים בבריטניה דנו גם הם בנושא. לורד פיקלס, השליח המיוחד בבריטניה לסוגיות הקשורות בשואה, ביקש מלורד אחמד לאשר, בהתייחסו לפרסום הקרוב של דו"ח ה-ACT JUST, כי בריטניה "תפעל לצד בני בריתה בארה"ב ובפולין כדי לוודא שהצדק ייעשה עם משפחות קורבנות השואה שרכושם הוחרם על ידי הנאצים".

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il