Latest News

משלחת איל"ר – הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש ביקרה במולדובה, פגשה גורמי ממשל ונציגי הקהילה היהודית בכנס ציון 120 שנה לפוגרום קישינב

משלחת איל"ר פגשה את הנציג המיוחד של מולדובה למדיניות זיכרון (השואה) ומאבק באנטישמיות שמונה לראשונה; והשתתפו בכנס לציון פוגרום קישינב, לצד גורמי ממשל, אנשי אקדמיה, מומחים וחברי הקהילה היהודית במולדובה

(ירושלים), 16 בנובמבר 2023: משלחת איל"ר – הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש ביקרה במולדובה ונפגשה עם סרגיי דיאקונו, הנציג המיוחד של מולדובה למדיניות זיכרון (השואה) ומאבק באנטישמיות שמונה לראשונה ודנה עמו בסוגיות תלויות ועומדות של השבת רכוש מתקופת השואה הנוגעות לרכוש יהודי קהילתי ודתי. משלחת איל"ר נפגשה גם עם ראש משלחת האיחוד האירופי למולדובה, השגריר יאניס מז'ייקס, ושגריר ארה"ב במולדובה קנט לוגסדון. הביקור נערך במקביל לכנס "פוגרום קישינב – 120 שנה אחרי: רלוונטיות המחקר וזיכרון היסטורי", אשר כינס יחד קבוצה בינלאומית של גורמי ממשל, אנשי אקדמיה, מומחים וחברי הקהילה היהודית במולדובה. בנוסף, נציגי איל"ר הרצו בכנס על חשיבות השבת רכוש מתקופת השואה ואמרו כי אין די בהנצחה ללא עשייה – וכי יש צורך לזכור את קורבנות פרעות קישינב ואת הניסיונות שלאחריהם להכחיד את החיים היהודיים במולדובה על מנת לטפל בסוגיות שעל הפרק.

"אמנם איננו יכולים לעזור יותר לקורבנות פרעות קישינב, אך אנו עדיין יכולים לעזור לניצולי שואה ולבני משפחותיהם. צעדים אלה כוללים השבת רכוש קהילתי, וכן השבת בתי כנסת ומוסדות קהילתיים לבעליהם המקוריים, הקהילה היהודית של מולדובה. פרעות קישינב וכן האירועים שהתחוללו לאחרונה בישראל מדגישים את הצורך לעשות צדק ולהעניק סיוע לניצולי השואה, לנוכח השלכותיה של האנטישמיות האלימה כיום. אנו מצפים לעבוד יחד עם הנציג המיוחד שמונה לאחרונה לטיפול בסוגיות תלויות ועומדות בנושא השואה", אמר מארק וייצמן, מנהל תפעול ראשי, איל"ר – הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש.

"הכנס הנוכחי, שארגנו הקהילה היהודית במולדובה בשיתוף אוניברסיטת המדינה של מולדובה, ממשלת מולדובה, שגרירות ישראל במולדובה ואיל"ר, הוא האירוע הגדול האחרון שנערך השנה, והוא חותם סדרת פעילויות הנצחה המוקדשות לאירועים הטרגיים שהתרחשו לפני 120 שנה", אמר אלכסנדר בילינקיס, נשיא הקהילה היהודית של מולדובה. "פוגרום קישינב בשנת 1903 הפך לא רק לעובדה היסטורית אלא גם לאבן דרך בהיסטוריה העולמית. פוגרום קישינב בשנת 1903 הפך לסמל לאנטישמיות בעולם: המילה 'פוגרום' נכנסה לאוצר המילים בשפות העולם, ולמרבה הצער, הייתה מזוהה לעיתים קרובות עם שם העיר שלנו".

בכנס השתתפו, בין היתר: סרגיי דיאקונו, הנציג המיוחד הראשון של מולדובה למדיניות זיכרון (השואה) ומאבק באנטישמיות וראש לשכת ראש ממשלת מולדובה, סרג'יו פרודן, ושר התרבות של מולדובה; יאניס מז'ייקס, ראש משלחת האיחוד האירופי למולדובה; יואל ליאון, שגריר ישראל במולדובה; לורנצו טומסוני, שגריר איטליה במולדובה; ד"ר סטיבן זיפרשטיין, מרצה לתרבות והיסטוריה יהודית באוניברסיטת סטנפורד, ארה"ב; אליונה גרוסו, מנכ"לית הקהילה היהודית של מולדובה; מארק וייצמן, מנהל תפעול ראשי באיל"ר; סמנתה וין, מנהלת עניינים בינלאומיים, איל"ר; אווי קראנגה, היסטוריון, איל"ר/הוועידה לתביעות חומריות יהודיות נגד גרמניה (ועידת התביעות).

רקע 

בשנת 1903 התחולל בקישינב, כיום בירת מולדובה, פוגרום אשר שינה לעולמים את מהלך ההיסטוריה היהודית. בערב פסח, העיתון "בסרבטס" בשפה הרוסית, שבראשו עמד המנהיג הלאומני פאבל קרושוואן, האשים יהודים בעלילת דם, וטען כי רצחו ילד נוצרי כחלק מפולחן דתי. חקירה רשמית הוכיחה כי קרוב משפחתו של הילד אשם ברצח, אך היה זה מאוחר מדי, וב-19-20 באפריל (6-7 באפריל על פי לוח השנה היוליאני) התחוללו הפרעות. בפוגרום נהרגו 49 בני אדם, 586 איש נפצעו, שליש מכל הבתים ומאות חנויות יהודיות בקישינב נהרסו.

השלכות פוגרום קישינב היו עצומות. הפרעות התרחשו בתקופה שבה נעשה שימוש נפוץ בצילום. תמונות מהפוגרום הופיעו בעיתוני העולם והפכו אותו לאחד אירועי האנטישמיות האלימים הראשונים המצולמים ביותר. הפוגרום העלה מודעות בינלאומית לרדיפתם של יהודים באימפריה הרוסית, ושכנע את הציונים הראשונים בחשיבות מטרתם ובעקבותיו הוקמו כמה ארגוני הגנה וארגונים הומניטריים יהודיים. פוגרום קישינב הוביל גם להגירה רחבת היקף מרוסיה לחלקים אחרים של אירופה ולצפון ודרום אמריקה.

פוגרום קישינב של שנת 1903, שהתרחש בתחילת המאה ה-20, הפך לאות מבשר רעות למה שעתיד לקרות בשואה.

לפני מלחמת העולם השנייה, חיו באזור שהוא כיום מולדובה כ-230,000 יהודים. מוערך כי 130,000 מהם נרצחו בשואה. נכסים יהודיים נבזזו בשיטתיות והולאמו, כולל בתים, אתרים דתיים, בתי כנסת ומוסדות חינוך.      

###

 

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il