Latest News

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) השתתף יחד עם שרים, גורמי ממשל וראשי ארגונים בינלאומיים בוועידת טרזין II וקרא לעשות בדחיפות צדק עם קורבנות השואה ויורשיהם

 

הועידה התמקדה בהשבת רכוש מתקופת השואה וסוגיות רלבנטיות;

נציגים מ-47 מדינות העלו רעיונות חדשים לצעדים נוספים שניתן לנקוט כדי ליישם את הצהרת טרזין מ– 2009

ניו יורק, ניו יורק, 10 בנובמבר 2022 – במהלך ועידת הצהרת טרזין שנערכה בפראג בשבוע שעבר, הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר), יחד עם נציגים מ-47 מדינות, קרא לעשות צדק בדחיפות עם ניצולי השואה ובני משפחותיהם שרכושם נגזל בשואה. משרד החוץ של צ'כיה אירח ב-3 בנובמבר את הוועידה הבינלאומית שהתמקדה בהשבת רכוש מתקופת השואה וסוגיות רלבנטיות. הוועידה קיבצה יחד שרים, גורמי ממשל וראשי ארגונים בינלאומיים על מנת לדון בסוגיות רווחה של ניצולי שואה, נכסי דלא ניידי, בתי עלמין יהודיים ואתרי קבורה, אמנות שנבזזה על ידי הנאצים, פרטי תרבות יהודית, מחקר וחינוך בנושא השואה, אתרי זיכרון והנצחה וכן תיעוד ארכיוני. איל"ר השתתף במספר פאנלים, ביניהם אירוע הפתיחה.

בסרטון לרגל הוועידה, סיפר מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן סיפור מרגש על אביו החורג ניצול השואה סמואל פיזאר, אשר בגיל 13 חייל נאצי הוציא מאצבעה של אמו את טבעת האירוסין שלה, לפני שנשלחה למחנה השמדה יחד עם אחותו של סאם.

בנאום שצולם מראש, אמר בלינקן "בין הזוועות לאין שיעור שביצעו הנאצים נגד היהודים הייתה הפקעת נכסים שיטתית – של בתים, עסקים, קרקעות, חשבונות בנק, חפצים משפחתיים, יצירות אמנות – ומכל הקורבנות, חפצי ערך אישיים… הפקעתם הייתה חלק מביטול אנושיותו של האדם והפיכתו למספר… ועידה זו נערכת, כאשר יותר מאי פעם דוחקת השעה להעניק מידה של צדק לניצולים".

בנאום מצולם מראש, אמר נשיא המדינה יצחק הרצוג: "שתיים עשרה שנים לאחר הצהרת טרזין, ראינו כמה צעדים חשובים שנקטו מדינות רבות…אולם כפי שהבהיר דו"ח של מחלקת המדינה האמריקאית משנת 2020 לאחר הפרסום החשוב "צדק היום לניצולים שלא פוצו" (JUST Act), נדרשים עוד צעדים רבים כדי להפוך את עקרונות הצהרת טרזין למדיניות ולחקיקה יעילות, שקופות ונגישות. לכן, אני קורא לכל המדינות לפעול ללא דיחוי… כנשיא מדינת ישראל, מדינת העם היהודי, אני מחויב לעבוד עם כולכם כדי למלא חובות אלה, לרבות כל צוות [איל"ר].

נשיא צ'כיה מילוש זמאן אמר במסר בסרטון כי "יש קשר היסטורי אמיץ בין האומה הצ'כית והעם היהודי. לכן, אני מודה לכם על השתתפותכם בוועידת הצהרת טרזין שיכולה להזיז קדימה דברים רבים..[כגון] תיקון עוולות בנושא רכוש מתקופת השואה. יש לעשות צדק עם הניצולים ועם מי שכבר אינם בחיים. על כולנו להפעיל את השפעתנו כדי לשנות את המצב".

השגרירה קולט אביטל, ניצולת שואה המכהנת גם כמזכ"לית איל"ר ויו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה, אמרה את הדברים הבאים במושב הפתיחה: "היא [השואה] הייתה לא רק רצח העם הגדול בתולדות האנושות אלא גם הגנבה הגדולה של כל רכושם של אנשים, המורשת התרבותית והדתית שלהם – גנבה של נכסי ניידי ודלא ניידי, נכסים פיננסיים, קצבאות ביטוח, יודאיקה, ספרים, ריהוט, זהב..עבודתנו לתיקון עוולות השואה רחוקה מלהסתיים…והזמן הולך ואוזל. לפנינו חלון הזדמנויות צר…להפוך את חייהם של הניצולים למעט יותר נסבלים…ואפשר וחובה עלינו לנקוט צעדים קונקרטיים כדי להקל ולהאיץ את תהליך השבת הרכוש כדי שכולנו נוכל לראות שהצדק נעשה ולא רק נשאר בגדר דיבורים".

"הוועידה מעניקה לנו את התקווה האחרונה לעזור ל-275,000 ניצולי השואה שנותרו בחיים כדי שיוכלו לחיות את שארית חייהם בכבוד רב יותר מימי נעוריהם הטראגיים", אמר השגריר סטיוארט א. אייזנשטאט, יו"ר מועצת מוזיאון ארצות הברית לזכר השואה והיועץ המיוחד לענייני השואה של מזכיר המדינה במהלך הועידה. "בימי חייהם, ככל הנראה, לא תיערך ועידה בינלאומית נוספת עם משתתפים כה רבים. באופן טראגי, אנו מתקרבים לזמן שבו לא יהיו עוד עדי ראייה לשואה… ומכאן הדחיפות ליישם את הצהרה טרזין".

"חשוב להעמיד עובדות על דיוקן ולתמוך באמיתות התיעוד ההיסטורי כדי להבטיח שנוכל לעשות צדק עם ניצולי השואה והקהילות היהודיות שרכושם נגנב מהם באכזריות על ידי הנאצים ובני בריתם כחלק בלתי נפרד מרצח העם", אמר מארק ויצמן, מנהל תפעול ראשי, הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר). "אנו דוחקים בכל מדינות אירופה לעשות את הדבר הנכון, כדי שניצולי שואה שכה סבלו יוכלו לחיות את חייהם בכבוד. בוועידה זו בחנו דרכים ורעיונות חדשים להפעיל לחץ על מדינות שכיום אינן עומדות בהתחייבויותיהן במסגרת הצהרת טרזין".

בוועידה נשאו דברים הרב אנדרו בייקר, יו"ר בפועל של הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE) בנושא הוועידה יהודית אמריקאית למאבק באנטישמיות, פרופ' יהודה באואר, מירב כהן השרה לשוויון חברתי, ד"ר ווסלי פישר, ראש מחלקת מחקר של הוועידה היהודית לתביעות חומריות כנגד גרמניה ואיל"ר, אלן ג'רמן, השליחה המיוחדת לענייני שואה של מחלקת המדינה האמריקאית, השגריר דן האזרחי, השליח המיוחד של משרד החוץ הישראלי להשבת רכוש מתקופת השואה, יאן ליפבסקי שר החוץ של צ'כיה, הלורד אריק פיקלס, השליח המיוחד של בריטניה לענייני פוסט-שואה, קתרינה פון שנורביין, מתאמת המאבק באנטישמיות מטעם הנציבות האירופית, גרג שניידר, סגן נשיא בכיר לוועידת התביעות, אן וובר, יו"ר שותפה של הוועדה לאמנות שנבזזה באירופה, ועוד רבים אחרים.

בשנת 2009, 47 מדינות, ביניהן כל 28 המדינות החברות כיום באיחוד האירופי, תמכו בהצהרת טרזין, המכירה "בחשיבות של השבת רכוש או פיצוי על הפקעות רכוש הנוגעות לשואה שנעשו בתקופה שבין 1933-45". אולם, קרוב ל-80 שנה לאחר השואה, רק קומץ קטן של רכוש ניידי ודלא ניידי פרטי וקהילתי שהוחרם שלא כדין מקורבנות יהודיים הוחזר או ניתן עליו פיצוי.

הצהרת טרזין קובעת גם את "החשיבות של השבת רכוש דלא ניידי קהילתי ודתי להחייאת החיים היהודיים שיפורם והבטחת עתידם, סיוע לצורכי הרווחה של ניצולי השואה וטיפוח שימור המורשת היהודית".

הועידה נערכה בארמון צ'רנין בפראג. למידע נוסף לחצו כאן.

לקישור לדו"ח המציג עדכונים מרכזיים על השבת נכסי דניידי ודלא ניידי מאז פרסום דו"ח JUST Act שהוצג בוועידת הצהרת טרזין בפראג, נובמבר 2022, לחצו כאן.

 

###

 

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il