Latest News

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) ובריטניה אירחו כנס בינלאומי ראשון של שליחים לענייני שואה שדנו בנושאי השבת רכוש

 

הכנס מציין את השלבים הראשונים בבניית רשת שליחים מיוחדים לענייני שואה מרחבי העולם אשר תעסוק בעוולות העבר; יותר מ-20 אח"מים השתתפו וייצגו יותר מעשר מדינות

ירושלים, 29 במארס 2023 – ביום שלישי, אירחו לורד פיקלס, השליח המיוחד של בריטניה לענייני שואה, והארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) את הכנס הבינלאומי הראשון של שליחים לענייני שואה שדנו בשלבים הראשונים בבניית רשת שליחים מיוחדים לענייני שואה מרחבי העולם שתעסוק בהשבת רכוש מתקופת השואה. בכנס השתתפו גם שגרירים, מומחים ונכבדים אחרים.

בפגישה דנו יותר מעשרים נציגים בינלאומיים מעשר מדינות כיצד לעשות צדק עם ניצולי שואה ובני משפחותיהם, אשר לא רק איבדו את יקיריהם אלא גם את בתיהם, בתי העסק שלהם, רכוש קהילתי, אמנות ונכסי תרבות שנגזלו מהם בתקופת השואה.

"לעיתים קרובות ניצולים מדברים איתי על פריטים אישיים כמו ספרים, פמוטים וחפצים אישיים. לפעמים זו ההוכחה היחידה לקיומו של אותו אדם…יצירות האמנות שנבזזו מהם מוצגות לראווה – על קירות מוזיאונים ובאוספים פרטיים. לרוב, הם אינם מעוניינים בכסף – הם רוצים הכרה, ויחס הוגן", אומר לורד פיקלס, השליח המיוחד לענייני שואה, בריטניה.

"בעבר היה עלינו להתגבר על היעדר רצון מדיני. מזכיר המדינה האמריקאי בלינקן הבהיר כי הוא מעונין מאוד בכך [השבת רכוש מתקופת השואה]. למרבה הצער, ההיסטוריה של השואה מסולפת באופן בוטה. אנו שואפים לתקן עוולות היסטוריות כדי שנוכל להשיג צדק והגינות. השאלה כיום היא – האם יש משהו שנוכל לעשות כדי לעזור לפתור בעיה זו? בכינוס זה אנו מחפשים פתרונות כדי לשנות את המצב ולהסב את תשומת ליבן של ממשלות באירופה שצריכות לעשות יותר", אמר מארק ויצמן, מנהל תפעול ראשי, הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר).

"הפגישה הייתה מפגש חשוב של שליחים מיוחדים לענייני השואה במטרה לדון בהשבת רכוש ופיצויים וכיצד לעודד מדינות במזרח אירופה ובמרכזה אשר עדיין לא עשו דבר כדי לתקן את עוולות העבר…זוהי הזדמנות פז לעשות את הדבר הנכון, משהו בעל משמעות", אמרה אלן ג'רמיין, השליחה המיוחדת של ארה"ב לענייני שואה.

"תהליך השבת הרכוש, לצערנו, ארוך ואיטי. לאחר השואה, הטיפול בניצולי השואה עמד בראש סדר העדיפויות. השלב הבא היה להביא לדין את מבצעי הפשעים. כעת זהו החלק האחרון בסיפור, ואנו מתמקדים יותר בהשבת רכוש. הקמת פורום זה הוא מהלך חשוב מפני שהוא שולח מסר ברור על תביעה לצדק", אמר השגריר יוסף לוי, השליח המיוחד להשבת רכוש מתקופת השואה, ישראל.

בשנת 2009, 47 מדינות, לרבות כל תשע המדינות שהשתתפו בכנס, תמכו בהצהרת טרזין, שהכירה "בחשיבות השבה או פיצוי על רכוש שנגזל בתקופת השואה בין השנים 1933-45". אולם, קרוב ל-80 שנה לאחר השואה, רק קומץ קטן של רכוש פרטי וקהילתי שנגזל שלא כדין מקורבנות יהודיים הוחזר או ניתן עליו פיצוי.

הצהרת טרזין קובעת גם את "החשיבות של השבת רכוש קהילתי ודתי, החייאת החיים היהודיים ושיפורם, הבטחת עתידם, סיוע לצורכי הרווחה של ניצולי השואה, טיפוח ושימור המורשת היהודית".

עקרונות ועידת וושינגטון משנת 1998 בנושא אמנות שנבזזה על ידי הנאצים זכו לתמיכתן של 44 מדינות. עקרונות אלו עסקו בהשבת חפצי אמנות שנגזלו על ידי הנאצים ואשר לא הושבו, והם כללו עקרונות לחקר מקורם של חפצי אמנות גנובה ולפרסום המידע על ידי המדינות.

לקישור לדו"ח שפורסם לאחרונה על ידי איל"ר בנובמבר 2022 והציג עדכונים מרכזיים בנושא השבת רכוש מאז פרסום דו"ח JUST Act, לחצו כאן.

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il