Latest News

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מודיע על פרסום דו"ח בנושא חפצי תרבות שנבזזו בתקופת השואה על ידי התנועה הקרואטית הפשיסטית אוסטאשה (Ustaše) ולאחר מכן הולאמו והופצו תחת המשטר הקומוניסטי

הדו"ח מציג ניתוח היסטורי של KOMZA (הוועדה לאיסוף והגנה על נכסי תרבות ועתיקות) וכולל מידע על מיקומם הנוכחי של חפצי תרבות רבים.

ניו יורק, ניו יורק, 20 באוקטובר 2022: הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מודיע על פרסום דו"ח מקיף המציג ניתוח היסטורי ורשימה חלקית של חפצי תרבות שנבזזו מיהודים ואחרים על ידי פשיסטים קרואטים – האוסטאשה ((Ustaše – בתקופת השואה ולאחר מלחמת העולם השנייה. חפצים אלה הולאמו על ידי הממשלה הקומוניסטית והופצו למוסדות המדינה הקרואטית. הדו"ח הושלם בשנת 2020 על סמך הארכיונים של KOMZA (הוועדה לאיסוף והגנה על נכסים תרבותיים ועתיקות), אשר משרד התרבות של קרואטיה פתח לעיון הציבור שנה קודם לכן.

הדו"ח, המתפרסם כעת בשיתוף עם ממשלת קרואטיה ואיל"ר, היה אמור לצאת לאור ב-2020, אך פרסומו נדחה בשל מגפת הקורונה ורעידת האדמה שפקדה את זאגרב באותה שנה. משרד התרבות של קרואטיה הקים לאחרונה קבוצת מומחים שתחקור את מקורם של חפצי תרבות אלה. עם זאת, התהליך להגשת תביעות טרם נקבע.

"דו"ח זה, המתפרסם שבועות ספורים לפני ועידת טרזין הבינלאומית בנושא נכסים מתקופת השואה, ישמש בסיס מוצק עבור ניצולי שואה, בני משפחותיהם וחברי הקהילה היהודית בקרואטיה המעוניינים להגיש תביעות בעתיד", אמר גדעון טיילור, יו"ר הפעולות באיל"ר, ומארק ויצמן, מנהל התפעול הראשי בארגון. "אנו שמחים שמשרד התרבות הקרואטי עושה את הדבר הנכון ומפרסם במשותף את הדו"ח הזה לאחר שנים רבות של דיונים. למרות שחלפו כמעט 78 שנים מאז השואה, יש חשיבות מיוחדת לכך שקרואטיה תפעל כעת בעניין, במיוחד מאחר שקרואטיה צפויה לכהן בשנת 2023 כנשיאת הברית הבינלאומית לשימור זכר השואה (IHRA), שבה חברות 35 מדינות".

"אנו מברכים על פרסום דו"ח היסטורי מקיף זה ומקווים כי יעניק לניצולי השואה, בני משפחותיהם ואחרים אפשרות להגיש תביעות על חפצי תרבות ואמנות שנבזזו בתקופת השואה ולאחריה. ברצוננו להודות לד"ר נאידה-מיכל ברנדל על עבודתה המסורה בהכנת הדו"ח, ומקווים שהמידע יסייע בהשגת מידה של צדק ויסייע לניצולי שואה ויורשיהם", אמר דניאל ס. מריאשין, מנכ"ל ארגון בני ברית העולמי.

"קרואטיה מברכת על פרסום הדו"ח ושותפה לרצון לעשות צדק עם ניצולי השואה ויורשיהם", אמרה נינה אובולין קורז'ינק, שרת התרבות והתקשורת של קרואטיה. "באמצעות ההחלטה ב-2019 לפתוח לעיון הציבור את אוספי KOMZA ולהופכם לדיגיטילים, אנו רוצים להעניק גישה חופשית לחוקרים. אנו מאמינים כי בשלב זה יש להציב בראש סדר העדיפויות מחקר על מוצאם של הפריטים, כדי שניתן יהיה לייחס ללא עוררין רכוש שנגזל לבעליהם החוקיים. כמו כן, יש לשפר את המסגרת החקיקתית".

"אנו מברכים על פרסום הדו"ח כשלב ראשון שיוביל לצעדים נוספים שיקדמו יישוב סוגיות ארוכות שנים של השבת רכוש יהודי מול קרואטיה", אמר ד"ר אוגנן קראוס, נשיא הקהילה היהודית של זאגרב ונשיא ועדת התיאום של הקהילות היהודיות בקרואטיה.

לפני יותר מ-20 שנה קרואטיה תמכה בעקרונות בנושא אמנות שנבזזה על ידי הנאצים בעקבות ועידת וושינגטון לנכסים מתקופת השואה שהתקיימה ב-1998בהשתתפות 44 מדינות. במהלך ועידה זו המשלחת הקרואטית התייחסה לרלבנטיות הארכיונים של KOMZA. קרואטיה תמכה גם בהצהרת פורום וילנה משנת 2000 ובהצהרת טרזין משנת 2009 בעקבות ועידת פראג בנושא נכסים מתקופת השואה שהתקיימה ב-2009. בנוסף, קרואטיה חתומה על קוד האתיקה של המועצה הבין-לאומית למוזיאונים (ICOM) והשתתפה בהחלטות רלבנטיות של מועצת אירופה והאיחוד האירופי.

סוגיות שנותרו עדיין לדיון: איל"ר קורא לקרואטיה לפתוח את כל הרישומים שנותרו הנוגעים לנכסי תרבות שנבזזו בשואה, להמשיך ולהרחיב את החקירות בנושא מקורם, ולפרסם פרטים על יצירות אמנות שלא הוחזרו כדי לאתר את בעליהן לפני המלחמה או את יורשיהם, להקים מנגנון לאומי שיאפשר להגיש תביעות להשבת יצירות אמנות שנבזזו, ולדון עם נציגים של יהודים החיים בקרואטיה ושל יהודים קרואטים החיים בחו"ל בגורלן של יצירות אמנות 'ללא יורשים', שאיש לא תבע עליהן בעלות.

את הדו"ח חיברה והפיקה ד"ר נאידה-מיכל ברנדל, יו"ר התוכנית ללימודי יהדות באוניברסיטת זאגרב. הדו"ח מומן על ידי הוועידה לתביעות חומריות יהודיות נגד גרמניה (ועידת התביעות). את הדו"ח באנגלית ובקרואטית יחד עם נספח המסכם מידע מארכיון KOMZA ניתן למצוא בכתובת

https://art.claimscon.org/work-provenance-research-archives/croatia-report-restitution-of-moveable-property/

מידע נוסף על פרויקטים של איל"ר וועידות התביעות להשבת נכסי תרבות בנושא קרואטיה ניתן למצוא בכתובת https://art.claimscon.org/work-provenance-research-archives/croatia/

הדו"ח פורסם גם בצורת ספר באנגלית ובקרואטית על ידי Leykam International תחת הכותרת  Appropriation of Jewish Property in Croatia: Zagreb as a Case Study. למידע נוסף ולהזמנת עותקים, היכנסו https://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=248

הדו"ח מפרט יותר מאלף חפצים שנלקחו מאנשים יחידים ומשפחות יהודים ולא יהודים. כמה מחפצי התרבות נמצאים בגלריה סטרוסמאייר בזאגרב ואת חלקם ניתן לראות בכתובת

https://www.transcultaa.eu/wp-content/uploads/2020/08/Katalog-interactive.pdf

כמה מאמרים רלבנטיים שחלקם כוללים צילומים של כמה יצירות אמנות ניתן לראות גם ב-

https://www.memofonte.it/studi-di-memofonte/numero-22-2019/

בין אוספי האמנות המוזכרים בדו"ח ניתן למצוא את אוסף רוברט דויטש מקלסקי, איש עסקים יהודי בולט מזאגרב. ב-1941 הוחרם חלק מהאוסף שלו, פוזר במהלך המלחמה ומייד לאחר מכן הופץ למספר מוזיאונים ממשלתיים ופרטיים. מקלסקי ואשתו גורשו ונרצחו באושוויץ ב-1943. בתם וניה שרדה וניסתה להחזיר את אוספי המשפחה בשנים 1958 ו-1967, אך ללא הצלחה. בת' ברד פוקר, יורשת האוסף המתגוררת כיום בפלורידה, ראתה את דיוקן אמה החורגת וניה בגלריה לאמנות מודרנית בזאגרב. "ראיתי את הדיוקן המקסים שלה מבעד למסך של דמעות", סיפרה. "המחשבה על הסבל שלה ושל כל האחרים שוברת את ליבי. דו"ח זה עוסק בשימור ההיסטוריה של חפצי האמנות ושל מה שקרה. עליו לקבוע תקדים לעשיית צדק עם ניצולי השואה ועם בני משפחותיהם".

קישור להשתלשלות היחסים בין ועדת התביעות-איל"ר לבין קרואטיה בנושא חפצי אמנות ונכסי תרבות שנבזזו באנגלית ניתן למצוא בכתובת                                                               https://art.claimscon.org/work-provenance -research-archives/croatia-chronology/

ובקרואטית https://art.claimscon.org/work-provenance -research-archives/kronologija

הרקע:

הקהילה היהודית בקרואטיה נמחקה כמעט לחלוטין בתקופת השואה. כ-80 אחוזים מיהודי קרואטיה נרצחו ורכושם נבזז או הושמד. לאחר מלחמת העולם השנייה רוב הקהילות היהודיות לא הוקמו מחדש. רכושן נבזז ולעיתים קרובות הושמד. גם בתי קברות יהודיים וסממנים אחרים של מורשתם התרבותית, מוחשיים ולא מוחשיים כאחד, חוללו או נהרסו.

מתוך יותר מ-25 אלף יהודים שחיו לפני מלחמת העולם השנייה בשטח המהווה כיום את קרואטיה, כ-6,000 בלבד שרדו את השואה. כיום חיים בקרואטיה כ-2,000 יהודים.

###

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il