Latest News

ועידת התביעות ואיל"ר מכריזים על פרסום אונליין של 150 מבצעים להחרמת ספריות על ידי הנאצים בבלגיה

הפרסום ההיסטורי ברשת מתעד ספריות פרטיות בתקופת המלחמה, שהכילו יותר מרבע מיליון ספרים

(ניו יורק, ניו יורק), 7 בדצמבר 2020:

הוועידה על תביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה  (ועידת התביעות) והארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מכריזים על פרסום "תיעוד שוד  הספריות בידי הנאצים בבלגיה הכבושה וההשבה המוגבלת לאחר המלחמה" ב: 

https://www.errproject.org/looted_libraries_be.php.

"הפרסום המקוון החדש הזה מייצג שנים של ידע, שרבים חשבו שאבד לנצח

במהלך השואה בבלגיה",  אמר גדעון טיילור, יו"ר הפעולות של איל"ר ונשיא ועידת התביעות. "העבודה הזו, שנחקרה על ידי מומחים בתחום, תהווה משאב רב עוצמה עבור ניצולי השואה ובני משפחותיהם, הקהילה היהודית הבלגית וחוקרים ברחבי העולם". 

בפרסום מופיעים נתונים על אוספי ספריות בלגיות, שהנאצים גנבו במהלך מלחמת העולם השניה. מידע על תוכן האוספים האלה זמין כעת לראשונה בפורמט דיגיטלי מקוון.

החומרים מהספריות נלקחו מקורבנות השואה לפני יותר מ- 75 שנה על ידי Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg  

 (ERR) – הסוכנות הנאצית שאורגנה על ידי האידיאולוג של המפלגה הנאצית, אלפרד רוזנברג. במהלך פעילותה, ה- ERR, במכוון ובשיטתיות, איתרה ספריות פרטיות של אנשים ומוסדות שהכילו ידע תרבותי והיסטורי חשוב, וגזלה חומרים שנאצרו  לאורך שנים ארוכות על ידי אנשים שונים.

מאוגוסט 1940 ועד פברואר 1943 ערכה ה- ERR 150 פשיטות לתפיסת ספריות ברחבי בלגיה. לפי ההערכות, במהלך פעולות אלה הוחרמו כ -250,000 – 300,000 ספרים.

"ההבנה להיכן הגיעו הספרים והממצאים התרבותיים הללו, מאפשרת לא רק לקבל מידע מדויק יותר על מה שקרה, אלא גם מניחה את המסד להתחלת העבודה של יחידים וארגונים, המבקשים להגיש תביעות אפשריות בעתיד", המשיך טיילור.

פרסום חדש זה בן שני חלקים כולל רשימות דיגיטליות של התפיסות המקוריות של ERR בזמן המלחמה, תיעוד תוכן אוספים שנבזזו, תרשימים נרחבים עם שמות הקורבנות, ונתונים משולבים לגבי 150 פעולות לתפיסת הפריטים שביצע  ה-ERR. הפרסום ההיסטורי הוא חלק מסדרת פרויקטים מקוריים הקשורים זה בזה ומציעים מידע על מיקומם של רשומות ה- ERR. הפרויקטים מציגים תוצאות של מחקר מקיף חדש על פריטי תרבות ספציפיים שנתפסו על ידי הנאצים.

השקת הפרסום באתר פרויקט ERR של ועידת התביעות באה במקביל לציון יום השנה ה -75 לסיום מלחמת העולם השנייה ולתחילתם של משפטי פשעי המלחמה הבינלאומיים ההיסטוריים בנירנברג, שבהם נידון רוזנברג למוות.

הפרסום מתמקד בספריות הפרטיות בבלגיה, שהיו מלאות באוספים של ידע  תרבותי, ושהוחרמו מידי היהודים, הבונים החופשיים, האליטה הפוליטית, פרופסורים ליברלים, ועוד.  לעתים קרובות, חומרים ארכיוניים משמעותיים (ולפעמים יצירות אמנות) נשלחו לגרמניה בין סתיו 1940 לקיץ 1944. חלקים גדולים משלל הספריות שנבזזו נשלחו לברית המועצות לשעבר, שם הם נמצאים כיום. חלקים אחרים  פוזרו ברחבי מזרח אירופה.

חלק ראשון של הפרסום, שהועלה  כעת לרשת, מבוסס על תיקי המשרד הבלגי של  ERR, שהתגלו בקייב בשנות התשעים של המאה הקודמת, לאחר שהוסתרו זמן רב באוקראינה, כחלק מהאוסף הרחב ביותר שנותר מהרשומות  של ERR מאירופה.

החלק השני, שיפורסם בקרוב, מתמקד בהחזרתם המינימלית של ספרים לבלגיה מגרמניה ומאוסטריה  בידי בעלות הברית המערביות, לאחר המלחמה ותבוסת המשטר הנאצי. לאחר מכן הוא מאתר דוגמאות לספרים בלגיים ש"נבזזו פעמיים", קודם על ידי ה- ERR במערב ופעם שניה  לאחר המלחמה. רבים מהספרים הולאמו בכמה מדינות במזרח אירופה ובברית המועצות לשעבר. חלק מהספרים הללו מוחזקים כיום בספריות לאומיות או ממלכתיות במוסקבה ובמינסק, רבים מהם אפילו עם הקדשות לקורבנות השואה במערב אירופה. ספרים אחרים אותרו  בפולין ובצ'כיה.

פרסום זה הוא חלק מסדרה מתמשכת, המתעדת רכוש תרבותי שנבזז. פרסום מוקדם יותר התמקד בספריות צרפתיות שנבזזו, ובעקבות הפרסום על בלגיה , מתנהל כעת מחקר, המתמקד בספריות הולנדיות.

"תיעוד שוד הספריות בידי הנאצים בבלגיה הכבושה וההשבה המוגבלת לאחר המלחמה" הוא פרי מחקר והפקה של ההיסטוריון והארכיונאי הבלגי מישל ורמוט (מכון  אמסב להיסטוריה חברתית, גנט, בלגיה) וד"ר פטרישיה קנדי ​​גרימסטד (שמושבה במכון המחקר האוקראיני  ובמרכז דייוויס ללימודי רוסיה ואירואסיה, אוניברסיטת הרווארד). הפרויקט מומן על ידי הוועידה על תביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה  (ועידת התביעות) ובכלל זה דיגיטציה של המקורות הרבים של ארכיוני ה- ERR שבהם נעשה שימוש, בשיתוף ארכיוני המדינה המרכזיים של הממשלה וגופים בעלי עוצמה באוקראינה (TsDAVO) והארכיונים הפדרלים הגרמנים (Bundesarchiv).

לפניות תקשורת אנא צרו קשר עם pr@wjro.org.il

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il