Latest News

הארגון העולמי להשבת רכוש (איל"ר) משיק את קמפיין הרשת MyPropertyStory# – מאחורי כל רכוש שנגזל יש סיפור

פורסם בתאריך 8.4.2019

ניצולי שואה ומשפחותיהם משתפים סיפורים אודות חייהם טרם השואה על מנת להראות כיצד בתיהם, אדמותיהם, עסקיהם ורכושם האישי הנם נדבך חשוב ועוצמתי המקשר אותם לעברם

(ניו יורק, ניו יורק) 8 לאפריל, 2019: לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, הארגון העולמי להשבת רכוש (איל"ר) משיק קמפיין רשת שיימשך חודש – MyPropertyStory# – שמטרתו לספר על על חיי הניצולים טרם השואה ולהראות כיצד בתיהם, אדמותיהם, עסקיהם ורכושם האישי הנם נדבך חשוב ועוצמתי המקשר אותם לעברם. 

הקמפיין שיושק ביום שני יימשך עד יום השואה ב-2 במאי. במהלך חודש הקמפיין, איל"ר מבקש מניצולים, ילדיהם, נכדיהם, בני משפחתם ואחרים להעלות לרשתות החברתיות ולשתף תמונות וסיפורים על החיים לפני השואה. זאת על מנת לשפוך אור על אי הצדק שנגרם למיליוני יהודים שרכושם נגזל מהם במהלך השואה ולאחריה. הקמפיין יסתיים ביום השואה כאשר אתר איל"ר –     wjro.org.il/mypropertystory   – יעלה גלריה של תמונות, סרטונים ופוסטים ששותפו על ידי ניצולי שואה ובני משפחותיהם.

במסגרת הקמפיין איל"ר מבקש מהמשתתפים להעלות את סיפוריהם בפייסבוק, טוויטר ואינסטגרם באמצעות סרטונים, תמונות, הצהרות או ציורים, ולצרף את התיוג #MyPropertyStory ו- @WJRORestitution.

במהלך השואה, הנאצים ועוזריהם שדדו ממיליוני יהודים את כל רכושם. כל פריט שנגזל ייצג זיכרון יקר, אדם אהוב, ילדות שנגדעה, חיים של עשייה- דורות של היסטוריה – חיים שנגדעו.  קמפיין הרשת MyPropertyStory# מתמקד בשורדים ובצאצאיהם ובחיבורם להיסטוריה המשפחתית לפני ולאחר השואה. 

"#MyPropertyStory הוא קמפיין ייחודי ברשתות החברתיות שבו ניצולי שואה ובני משפחותים יכולים לחשוף את הזיכרונות היקרים שלהם מחיים שהשתנו לנצח", אומר גדעון טיילור, יו"ר התפעול של איל"ר. "מאחורי כל רכוש יש סיפור. מדובר בקשר אמיץ להיסטוריה של משפחות וקהילות יהודיות שנחרבו בשואה".

במסגרת הקמפיין העלה איל"ר מספר סרטונים (בעברית ובאנגלית) עם ניצולים, המשתפים אותנו במה שקושר אותם להיסטוריה המשפחתית שלהם. המשתתפים מוזמנים להשתמש בחומרים האלה בלחיצה על הקישור.

ראיונות MyPropertyStory# כוללים את:

  • ניצולת השואה גרטה מארס, אשר מדברת על ילדותה השמחה בצ'כוסלובקיה, ההצלה שלה ברגע האחרון ממוות ודאי באושוויץ, ולאחר חזרתה לביתה, הזיכרון שלה על מציאת הטבעות של אחותה שנהרגה על אצבעותיה של אישה אחרת בבית קפה. "התבוננתי בחדר ולפתע ראיתי אותה לובשת את שתי הטבעות של אחותי". 
  • בסרטון אחר, ניצולת השואה לאה עברון נזכרת בילדותה בפולין. היא מתארת את עסקה המשגשג של אביה, הגלות שנכפתה על המשפחה, והמאבק רב השנים להשבת הרכוש המשפחתי שנגזל. לאה מספרת: "מאז 1988, כשפולין נהייתה מדינה דמוקרטית, אני מנסה להשיב את המפעל והמבנה של אבי. למרות ההבטחות שהתקבלו מאת נשיאים פולנים, עד היום הרכוש לא הושב. אני לא אוותר".
  • סרטון נוסף מתעד את המסע של ניצול השואה יליד פולין יורם ציגולד מביתו בישראל למולדתו בוורשה על מנת לאתר את רכוש משפחתו. הוא נזכר כיצד גרמניה פלשה לפולין וחייו השתנו באופן כמעט מיידי. הוא לא בהכרח מחפש פיצוי עבור עצמו. הוא טוען שבגיל 82 הוא מבוגר מדי מכדי להנות מהפירות. "ילדיי סבלו דרכי", סיפר יורם. "פיצוי הוא המקשר את המלחמה יחד".

75 שנה לאחר השואה, עדיין חיים בינינו ברחבי העולם כ-400 אלף ניצולים. למרות הזמן הרב שחלף, רובם עדיין לא קיבלו  בחזרה את רכושם שנגזל, או פיצוי כלשהו, ואפילו לא מידע אודותיו. בעוד ניצולי השואה ממשיכים להזדקן, מאמצי קמפיין הרשת MyPropertyStory# יעלו את המודעות על מנת להבטיח שאלו יראו מידה של צדק בחייהם ויסייע להם להחזיר לידיהם את השייך להם.

למידע נוסף אודות #MyPropertyStory ניתן להיכנס לאתר wjro.org.il/mypropertystory שכולל קישורים לפלטפורמות המדיה החברתית של איל"ר, קישורים לסרטונים, תמונות וכן, פוסטים וציוצים שניתן להשתמש בהם לשם שיתוף המסר.

חומר רקע אודות פעילות השבת רכוש שנגזל במהלך השואה

  • במהלך מאי 2018, הנשיא טראמפ חתם על חוק, שמטרתו הבאת צדק עבור ניצולים שלא פוצו עד היום (JUST). החוק מחייב את מחלקת המדינה לתחקר ולהגיש דו"ח לקונגרס על מנת לוודא האם המדינות שאימצו את את הצהרת טרזין משנת 2009 העוסקת ברכוש שנגזל במהלך השואה ונושאים הקשורים לכך, אכן עומדים בהתחייבותם לאמץ חוקים לאומיים ומדיניות על מנת לסייע לניצולי שואה לזהות ולהשיב את רכושם. הדו"ח צריך להיות מוגש במהלך דצמבר 2019. 
  • בביקורו הראשון בפולין במהלך חודש פברואר, בעת שמסר הצהרה משותפת לעיתונות, מזכיר המדינה של ארה"ב מייק פומפיאו העלה את סוגיית הרכוש שנגזל במהלך השואה עם שר החוץ הפולני יאסק צ'אפוטואיץ.

מזכיר המדינה פומפיאו מסר: "אנחנו מעריכים את חשיבותה של פתירת סוגיות מהותיות מהעבר, ואני דוחק בעמיתי הפולנים לקדם חקיקה להשבה משמעותית של רכוש פרטי לאלו שרכושם נגזל מהם במהלך השואה". לקריאת ההודעה במלואה יש ללחוץ כאן.

  • במהלך חודש ינואר, הפרלמנט האירופי העביר החלטה לזהות ולהשיב פריטי אמנות ותרבות כגון ספרים, רישומים וכלים טקסיים שנבזזו במהלך השואה. ההחלטה מציינת כי מיליוני פריטי תרבות נגנבו במהלך מלחמת העולם השנייה, הכוללים 650,00 פריטי אומנות. כ-110,00 פריטים טרם נמצאו. 

בהחלטה זו, הפרלמנט האירופי הדגיש את החשיבות בביצוע חקר מוצאות, והתייחס לזה בתור "צורך דחוף", וקורא לוועדה האירופית "להגן, לתמוך ולעודד דרישות חוצות גבולות להשבת הרכוש".

  • במהלך מאי 2017, איל"ר וממשלת ישראל חתמו על הסכם להגברת שיתוף הפעולה והתיאום למאמצי השבת הרכוש. ההסכם נחתם על ידי נשיא מדינת ישראל ריבלין, שהתייחס למחויבותו לקידום סוגיות השבת הרכוש, מאמצים שצוינו בנאום שנשא כשהוביל את צעדת החיים ה-30 משערי אושוויץ לאושוויץ-בירקנאו במהלך אפריל 2018: "יותר מדי אזרחים, במזרח ומערב אירופה, גנבו רכוש יהודי, השתלטו על בתים יהודיים, מסרו את שכניהם היהודים, רצחו אותם והפנו להם גב שהיו עד לפני רגעים אחדים בשר מבשרם. וכששורדי השואה חזרו לאחר המלחמה, הם נתקלו לא אחת בעוינות, אלימות, פוגרומים ורצח". 

לפניות בנושאים תקשורתיים נא צרו קשר בכתובת pr@wjro.org.il    

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il