Latest News

האיחוד האירופי קורא להשבת רכוש בבוסניה

פורסם לראשונה בתאריך 13.2.2019.

לראשונה, האיחוד האירופי בוחן את סוגיית הרכוש שנגזל בעת בחינת ההצטרפות של בוסניה לאיחוד

(שטרסבורג, צרפת) 13 פברואר, 2019: הארגון העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מברך את הפרלמנט האירופי על אימוץ דו"ח הנציבות האירופית לשנת 2018 בנושא בוסניה והרצגובינה, בו הפרלמנט של האיחוד האירופי קורא לבוסניה והרצגובינה להתייחס לסוגיית השבת הרכוש.

זו הפעם הראשונה שהפרלמנט האירופי מעלה באופן רשמי את נושא ההשבה של רכוש שנגזל, כולל במהלך השואה, כתנאי שיש לשקול בהקשר לבקשתה של בוסניה להתקבל כחברה באיחוד האירופי.

"אנו גאים בתמיכתנו בהחלטה הזו של הפרלמנט האירופי", אמר גדעון טיילור, יו"ר התפעול של איל"ר. "אנו קוראים לבוסניה והרצגובינה להנהיג חקיקה שתסדיר השבת רכוש קהילתי ופרטי".

"ההחלטה של הפרלמנט האירופי היא קריאה חשובה, לה המתנו זמן רב, להעברת חקיקה בבוסניה, שתעשה צדק עם ניצולי השואה ובני משפחותיהם", אמר השגריר יעקב פינצ'י, נשיא הקהילה היהודית בבוסניה והרצגובינה.

ההחלטה, אשר באה כתגובה לדו"ח הנציבות לשנת 2018 בנושא בוסניה והרצגובינה, הובלה על ידי הנציג הרומני כריסטיאן דן פרדה, חבר בוועדה ליחסי חוץ של הפרלמנט האירופי, ובו תמכו 468 צירים, 123 התנגדו ו-83 נמנעו.

בהחלטתו, הפרלמנט האירופי "קורא ל-BiH להבטיח את הזכות לקניין; מציין את היעדרה של מסגרת חקיקה מקיפה לטיפול בתביעות השבת רכוש ומעודד את הרשויות המקומיות לפתוח בדיאלוג עם בעלי עניין בנושאים הנוגעים להשבת רכוש שנגזל, או מתן פיצוי בגין גזילת רכוש". 

בבוסניה והרצגובינה אין שום חוק העוסק בהשבת רכוש קהילתי או פרטי שנגזל במהלך השואה או הולאם מאוחר יותר בידי השלטון הקומוניסטי. מאז 1995, אז הונהגה במדינה שיטת אד הוק לקביעת בעלות על רכוש, הקהילה היהודית לא קיבלה חזרה לרשותה שום נכס קהילתי.

כ-14 אלף יהודים חיו בבוסניה והרצגובינה לפני השואה, 12 אלף מתוכם בסרייבו. לאחר מלחמת העולם השניה כאלפיים יהודים שבו למדינה. כיום חיים בה כאלף יהודים.

לפניות בנושאים תקשורתיים נא צרו קשר בכתובת pr@wjro.org.il

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il