הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מברך על העברת חוק בנושא השבת רכוש מתקופת השואה בלטביה
החוק יעניק 40 מיליון אירו לשיקום הקהילה היהודית בלטביה, להנצחה, לזיכרון, לחינוך בנושא השואה ולשירותים סוציאליים
(ירושלים, 10 בפברואר 2022): הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מברך היום על חוק חדש בנושא השבת רכוש שהעביר הפרלמנט הלטבי. חוק זה הוא פרי מאמצים של איל"ר והקהילה היהודית הלטבית המקומית. החקיקה תעניק מימון בסך 40 מיליון אירו (46 מיליון דולר) לטובת שיקום הקהילה היהודית בלטביה, מתן סיוע סוציאלי וכספי לניצולי שואה מלטביה והנצחת זכר הנספים. החוק מפצה בגין נכסי דלא ניידי שהיו שייכים לארגונים דתיים וקהילתיים יהודיים לפני כיבוש לטביה על ידי הסובייטים ביוני 1940 ורכוש יהודי ללא יורשים, שבעבר לא ניתן היה להחזירו באמצעות חוקי הפרטה. החוק עבר בהצבעה של 64 בעד, 21 נגד, ו-0 נמנעים.
"החוק שאושר היום הוא הכרה משמעותית בטרגדיה הייחודית שפקדה את יהדות לטביה, והצהרה רבת עוצמה של רצון טוב מתמיד מצד לטביה כלפי הקהילה היהודית שלה וניצולי השואה הלטביים", אמר גדעון טיילור, יו"ר הפעולות באיל"ר.
"חוק היסטורי זה מראה כי גם 77 שנה לאחר השואה, עדיין ניתן להשיג צדק. אנו קוראים למדינות אחרות שעדיין לא עשו זאת ללכת בעקבות לטביה ולעמוד בהתחייבויות שניתנו במסגרת הצהרת טרזין מ-2009. לא נפסיק לבקש צדק עבור ניצולי השואה, בני משפחותיהם והקהילות היהודיות", אמר מרק ויצמן, מנהל תפעול ראשי באיל"ר.
"הקהילה היהודית הלטבית מברכת על צעד היסטורי זה של ממשלת לטביה להענקת פיצוי בגין רכוש שהיה שייך לארגונים דתיים וקהילתיים יהודיים שהוחרם במהלך הכיבוש הסובייטי ואשר לא ניתן היה להשיבו, מאחר שבאופן טרגי, 90% מהקהילה היהודית נספתה בשואה. סיום התהליך מראה כי גם 77 שנים לאחר שהשואה הסתיימה, לעולם לא מאוחר מדי לצדק", אמר ארקדי סוחרנקו, ראש מועצת הקהילות היהודיות בלטביה (LCJC).
"עבורנו העברת החקיקה היא רק תחילתו של התהליך. חקיקה חיונית זו תאפשר לקהילה היהודית בלטביה להמשיך לשמר את המורשת שלנו, תסייע לניצולי שואה לטביים, ובעיקר, תמשיך להפיח חיים בקהילה ולבנות את הבסיס לעתיד הקהילה שלנו. אנו מצפים לעבוד עם שותפינו הבינלאומיים בהגשמת יעדים אלו",אמר דמיטרי קרופניקוב, ראש הקרן להשבת רכוש הקהילה היהודית בלטביה (LEKOREF).
"אנו מברכים על ההצבעה בסאימה להשבת רכוש לקהילה היהודית הלטבית. חוק זה הוא פרי שנים של משא ומתן. אף הסדר לא יוכל אמנם לפצות על הרס יהדות לטביה בתקופת השואה, אולם חוק זה יסייע להעניק מידה של צדק וסיוע לקהילה היום", אמר דניאל ס. מריאשין, מנכ"ל ארגון בני ברית העולמי.
"תהליך זה נמשך עשרות שנים ולאורך הדרך היו אתגרים ומהמורות משמעותיים. לזכות הפרלמנט וממשלת לטביה ייאמר כי הוא הושלם לבסוף, וחיי הקהילה היהודית יימשכו בעתיד", אמר הרב אנדרו בייקר, הממונה על עניינים יהודים בינלאומיים בוועד היהודי האמריקאי (AJC).
בחוק מפורטים כ-250 נכסים שזוהו על ידי הקהילה היהודית של לטביה, לרבות בתי ספר, בתי יתומים, בתי חולים ובנייני תרבות, לצד רישומי ערך המקרקעין שלהם נכון לשנת 2018. הפיצוי ישולם בעשרה תשלומים שנתיים מתקציב המדינה לקרן LEKOREF עד 2032.
רקע
הקהילה היהודית המשגשגת שהייתה בלטביה לפני המלחמה ספגה אבדות כבדות במהלך השואה. לפני המלחמה חיו בלטביה כ-95,000 יהודים. בשנת 1944, כשהצבא הסובייטי כבש את לטביה, נותרו בה רק כמה מאות יהודים. בנוסף, כמה אלפי יהודים לטביים שרדו את השואה וחזרו ללטביה לאחר המלחמה, ביניהם אנשים ששרדו גירוש למחנות ריכוז או שברחו לברית המועצות כדי להימלט מהנאצים. בנוסף לאובדן החיים, נכסים יהודיים, לרבות בתים, בתי כנסת, בתי עלמין, בתי חולים, בתי ספר ושטחים קהילתיים ודתיים אחרים הולאמו על ידי ברית המועצות ולאחר מכן הושמדו באופן שיטתי במהלך הכיבוש הסובייטי.
בלטביה, איל"ר עובד בצמוד עם מועצת הקהילות היהודיות בלטביה (LCJC) ומעורב גם בקרן להשבת רכוש יהודי לטבי (LEKOREF), הקרן האחראית לניהול ולחלוקה של 40 מיליון האירו בעשר השנים הבאות.
החוק מעניק כספים שיוקצו לאירועים ולפרויקטים של הקהילה היהודית של לטביה, ביניהם:
- שיקום ושימור המורשת התרבותית וההיסטורית של יהודי לטביה;
- תמיכה בעבודת מועצת הקהילות היהודיות של לטביה וארגונים קהילתיים יהודיים אחרים בלטביה;
- ניהול רכוש של הקהילה היהודית בלטביה והקרן;
- תמיכה בתוכניות של מוזיאון לטבי שעבודתו מתמקדת במחקר על הקהילה היהודית של לטביה וההיסטוריה של השואה בשטח לטביה;
- מימון אירועים ופרויקטים הקשורים לדת, תרבות, חינוך, מדע, שירותי בריאות, היסטוריה, ספורט וצדקה;
- קידום השילוב, האחדות והפיתוח של החברה האזרחית בלטביה;
- מתן סיוע סוציאלי וכספי לקורבנות השואה המתגוררים מחוץ ללטביה.
לפני המלחמה חיו בלטביה כ-95,000 יהודים. כיום מתגוררים במדינה כ-9,500 יהודים.
For media inquiries please contact pr@wjro.org.il