הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מברך על החלטת ממשלת קרואטיה להכיר בבתי קברות יהודיים כאתרי מורשת תרבות
זהו צעד חיובי קדימה; נדרשות פעולות נוספות בסוגיות אחרות של השבת רכוש
(ירושלים), 22 בספטמבר 2024: הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) מברך על החלטת ממשלת קרואטיה להכיר בבתי קברות יהודיים כאתרי מורשת תרבות מוגנים. צעד חשוב זה, שעליו הכריזה שרת התרבות והתקשורת הקרואטית נינה אובולין קורז'ינק במהלך כנס עם הקהילה היהודית של זגרב, חיוני לשימור ההיסטוריה והמורשת התרבותית העשירה של יהדות קרואטיה.
"אנו שמחים על הכרה חשובה זו המדגישה את ערך המורשת היהודית בקרואטיה. בתי עלמין יהודיים הם לעיתים קרובות כיום ההוכחה היחידה לנוכחות יהודית בעיירות ובכפרים מסוימים, ולכן לפעולה זו משמעות יוצאת דופן עבור העם היהודי והמורשת התרבותית של הרפובליקה של קרואטיה. לאור התקדמות זו, אנו קוראים לממשלת קרואטיה להמשיך לטפל בסוגיות בוערות אחרות של השבת רכוש", אמר גדעון טיילור, נשיא הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר).
בתי העלמין היהודיים הם סוגייה ארוכת שנים הדורשת נקיטת צעדים כדי להגן על אתרים היסטוריים אלה ולתחזק אותם. איל"ר עומד בעקביות בקשר עם רשויות קרואטיה ופועל ליישום גישה מקיפה להגנה על נכסים תרבותיים חיוניים אלה. לאחר פגישה פרודוקטיבית עם איל"ר והקהילה היהודית בזגרב בנובמבר 2023, יזם משרד התרבות תהליך הגנה על 52 בתי עלמין, שסימן התפתחות חיובית. עם זאת, בתי עלמין רבים נוספים מתקשים להתמודד עם האתגר לנוכח הזנחה ותהליכי עיור.
"ההכרה בבתי קברות יהודיים כאתרי מורשת תרבות על ידי ממשלת קרואטיה היא צעד חיוני לקראת הכרה באובדן העצום שחוותה הקהילה היהודית בתקופת השואה. קרוב ל-80% מיהודי קרואטיה נרצחו ורכושם נבזז, ולכן שימור בתי עלמין אלה מכבד את זכרם של הנספים ומדגיש את חשיבות ההגנה על מורשתנו התרבותית. "על הכרה זו להוביל להמשך המאמצים לטיפול בסוגיות רחבות יותר של השבת רכוש שהקהילה היהודית בקרואטיה עדיין מתמודדת עימן כיום", אמר דניאל ס. מריאשין, מנכ"ל בני ברית העולמי.
איל"ר מוקיר את מאמציהם המתמשכים של הקהילה היהודית בקרואטיה ושל ד"ר אוגניין קראוס להגן על אתרי תרבות יהודיים ולטפל בסוגיות חשובות אלה. ד"ר קראוס, שייצג את פדרציית הקהילות היהודיות, הדגיש את המחויבות המשותפת לשימור מורשת יהדות קרואטיה. איל"ר מעריך גם את תמיכתה של מחלקת המדינה האמריקאית, ובכלל זה את תמיכתם של אלן ג'רמן, השליחה המיוחדת לענייני שואה, ושגריר ישראל בקרואטיה, גרי קורן. בנוסף, איל"ר מודה לאיוויצה צ'רשנייס מאיל"ר ומהמרכז לאמנות יהודית באוניברסיטה העברית בירושלים והנשיא לשעבר של הקהילה היהודית בבוסניה-הרצגובינה על תרומתו החשובה למאמצים אלה.
איל"ר מצפה להמשיך בדיאלוג עם הרשויות בקרואטיה כדי להבטיח שכל ההיבטים של מורשת תרבות יהודית יקבלו את הכבוד וההגנה הראויים להם.
רקע:
הקהילה היהודית בקרואטיה כמעט נמחקה לחלוטין בתקופת השואה. כ-80 אחוזים מיהודי קרואטיה נרצחו ורכושם נבזז או הושמד. לאחר מלחמת העולם השנייה רוב הקהילות והחברות היהודיות לא הוקמו מחדש. רכושן נבזז ולעיתים קרובות הושמד. גם בתי קברות יהודיים וסממנים אחרים של מורשתם התרבותית, מוחשיים ולא מוחשיים כאחד, חוללו או נהרסו.
מתוך יותר מ-25 אלף יהודים שחיו לפני מלחמת העולם השנייה בשטח המהווה כיום את קרואטיה, כ-6,000 בלבד שרדו את השואה. כיום חיים בקרואטיה כ-2,000 יהודים.
For media inquiries please contact pr@wjro.org.il