Latest News

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) משיק קמפיין בינלאומי המכוון בעלי רכוש יהודיים ויורשיהם מליטא העשויים להיות זכאים לתוכנית פיצוי סמלי וקורא להם להגיש בקשה עד ה-31 בדצמבר

קרן רצון טוב תעניק תשלום סמלי חדפעמי ליהודים ליטאיים או יורשים המוגדרים לזכאים לפיצוי בגין רכוש דלא ניידי (נדל"ן) פרטי שנבזז בליטא בתקופת השואה ולאחריה; הסכום הכולל יעמוד על סך 5-10 מיליון אירו ויחולק למגישי בקשה שזכאותם אושרה 

(ירושלים), 12 בספטמבר 2023: הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) משיק קמפיין בינלאומי שמטרתו ליידע בעלי רכוש יהודיים מליטא ויורשים כפי שהוגדרו, כי הם עשויים להיות זכאים לפיצוי סמלי בגין נדל"ן פרטי שנבזז בליטא בתקופת השואה ולאחריה. המועד האחרון להגשת הבקשה הוא 31 בדצמבר 2023.

"ככל שמתקרב המועד האחרון להגשת בקשה לפיצוי בגין נדל"ן פרטי במסגרת התוכנית הליטאית, עלינו לעשות מאמץ ולהגיע לאנשים העשויים להיות זכאים לתוכנית זו, שהיא בעלת משמעות היסטורית וסמלית", אומר גדעון טיילור, נשיא הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר). "תוכנית זו חשובה במיוחד מפני שהיא פתוחה לניצולים וליורשים כפי שהוגדרו, ואנו קוראים לכל מי שסבור כי הוא עשוי להיות זכאי, להגיש בקשה".

קרן רצון טוב תעניק תשלום סמלי חד-פעמי ליהודים ליטאים זכאים וליורשים המוגדרים ותחלק סכום כולל של 5-10 מיליון אירו למגישי בקשות שזכאותם אושרה. הסכום המדויק שיחולק לכל אדם יחושב רק כאשר ייוודע מספרם הכולל של מגישי הבקשות שזכאותם אושרה.

בפברואר 2023, הודיעו איל"ר וקרן רצון טוב כי בעלי רכוש יהודיים מליטא או יורשים כפי שהוגדרו יכולים להגיש בקשה לפיצוי בגין נדל'ן פרטי במסגרת התוכנית של ליטא. צעד משמעותי זה הוא תוצאה של חוק מס' XI-1470, המתוקן שנחקק בנובמבר על ידי ראשת ממשלת ליטא אינגרידה שימוניטה ונחתם על ידי הנשיא גיטנאס נאוסדה ב-29 בדצמבר 2022. החלטתה של ראש הממשלה באה בעקבות דיונים ארוכים עם פאינה קוקליאנסקי, יושבת ראש הקהילה היהודית בליטא, והרב אנדרו בייקר, המנהל לעניינים יהודיים בינלאומיים בוועד היהודי האמריקאי, אשר שימשו כיושבי ראש שותפים בקרן הרצון הטוב. החוק נועד לעשות מידה של צדק עם ניצולי השואה ובני משפחותיהם אשר לא נכללו בחקיקה הקודמת להשבת רכוש בליטא.

קמפיין העלאת המודעות של איל"ר יכלול נוכחות רחבה וממוקדת אסטרטגית בפלטפורמות של רשתות חברתיות, לרבות פרסומות בפייסבוק, אינסטגרם, טוויטר ו-(Google Display Network (GDN. הוא יתמקד במדינות שיש בהן אוכלוסייה גדולה של ניצולים ליטאים כגון ישראל, ארה"ב וקנדה, מאחר שאנו מעוניינים להגיע לקהילות רלבנטיות. בכוונתנו להעלות מודעות בניוזלטרים בשיתוף פעולה עם ארגונים החברים באיל"ר ושותפים אחרים ולעבוד בצמוד איתם כדי להגיע לקהל היעד של התוכנית. בנוסף, נשתף פעולה עם משפיענים וקבוצות דור שני ושלישי כדי להרחיב את הפנייה לקהל היעד. באמצעות מיזם ממוקד זה, אנו שואפים להודיע לאנשים שעשויים להיות זכאים להגיש בקשה לתוכנית חשובה זו.

"תוכנית פיצוי סמלי זו באה לכבד את מורשת החיים שהשתנו לעולמים בעקבות השואה וגזל הרכוש היהודי. הזמן הולך ואוזל, וזוהי חובתנו המוסרית להודיע ליהודים ליטאים ויורשיהם העשויים להיות זכאים על זכותם לבקש פיצוי סמלי לפני המועד האחרון להגשת הבקשה", אומר הרב אנדרו בייקר, מנהל לעניינים יהודיים בינלאומיים בוועד היהודי האמריקאי.

"קרן רצון טוב תבחן את כל הבקשות שיתקבלו, ותטפל בכל פנייה ותציע תמיכה במספר שפות. יחד, אנו עושים צעד חשוב לקראת עשיית מידה של צדק והכרה בבעלי רכוש יהודי ליטאי ויורשים כפי שהוגדרו", אומרת פאינה קוקיליאנסקי, יו"ר הקהילה היהודית בליטא.

"אני מודה מקרב לב על ההזדמנות להגיש בקשה לתוכנית לפיצוי סמלי", אומר ראג'ה בן ה-58, דור שני לניצולי שואה מטורונטו, קנדה. "זוהי הזדמנות לעשות צדק ולכבד את המורשת של סבי וסבתי אשר בעבר היו הבעלים של מפעל לימונדה ובתי אבן ביורברקס, ליטא, לפני שנבזזו מהם שלא כדין בתקופת השואה".

את טופסי הבקשה והקריטריונים המפורטים ניתן למצוא באתר האינטרנט של קרן רצון טוב כאן.

לקבלת סיוע ופרטים נוספים, טפסי בקשה וקריטריונים מדויקים ניתן להתקשר לקרן רצון טוב בטלפון

+370 5 261 12 59  או לבקר באתר האינטרנט https://gvf.lt/en/payments/

קרן רצון טוב לא תבחן בקשות לקבלת פיצוי לאחר ה-31 בדצמבר 2023.

על פי החוק, תשלומים למועמדים שבקשתם אושרה יבוצעו לא יאוחר מה-1 ביולי 2025.

רקע        

איל"ר, הקהילה היהודית של ליטא והתאחדות הקהילות הדתיות היהודיות בליטא הקימו את הקרן למורשת יהודית בליטא בשנת 2005. בשנת 2011, הקרן למורשת יהודית בליטא הקימה את קרן רצון טוב לחלוקת פיצויים בסך 128 מיליון ליטאס (כ-37 מיליון אירו) שהעניקה הממשלה בעקבות חוק ליטאי בנושא פיצוי על בסיס רצון טוב על נדל'I של קהילות דתיות יהודיות שעבר ביוני באותה השנה. בשנת 2014, קרן רצון טוב הקצתה את המענקים הראשונים לתוכניות לתמיכה בחיים היהודיים. כ-1.1 מיליון דולר מהפיצוי הראשוני שהוצע בחקיקה נועד לתשלומים סמליים ליותר מ-1,550 ניצולי שואה יהודים ליטאיים מכל העולם. יתרת הסכום תשולם במשך עשר שנים למימון תוכניות דת, תרבות, שירותי בריאות וחינוך ליהודי ליטא.

החל משנת 1991 העבירה ליטא מספר חוקים בנושא השבת רכוש דלא ניידי פרטי אשר הולאם או נבזז שלא כדין בתקופת הכיבוש על ידי משטרים טוטליטאריים. חוקים אלו קבעו זכאות על פי אזרחות ליטאית נוכחית, ולמעשה לא כללו את רוב ניצולי השואה ובני משפחותיהם אשר לא חיו יותר בליטא. כתוצאה מכך, ליטא תיקנה לאחרונה את חוק מס' XI-1470 בנושא פיצוי על בסיס רצון טוב על רכוש דלא ניידי של קהילות דתיות יהודיות מתאריך 1 בינואר 2023, שנועד לתקן אי צדק היסטורי שנגרם לקורבנות השואה כתוצאה מחוקי אזרחות מגבילים, מסובכים ומשתנים. על פי החוק, ליטא התחייבה לשלם תשלום סמלי חד-פעמי ליהודים ליטאים זכאים או ליורשיהם אשר רכושם לא הוחזר במסגרת חקיקת תקפה בנושא השבת רכוש. על פי החוק, ליטא תשלם 5-10 מיליון אירו למטרה זו. קרן רצון טוב, שאיל"ר היא חברה מייסדת בה, מונתה כישות האחראית למתן הכספים וחלוקתם למגישי בקשה שזכאותם אושרה.

בנוסף לתוכנית התשלומים בסך כולל של 5-10 מיליון אירו בגין נדל"ן פרטי, החוק מעניק 37 מיליון אירו נוספים לקרן רצון טוב אשר יחולקו בשבע השנים הבאות, מתוך הכרה סמלית של ממשלת ליטא ברכוש יהודי ללא יורשים, שאליו מתייחסת הצהרת טרזין משנת 2009. לתשלומים אלו תהיה השפעה ניכרת על חיזוק ותמיכה בחיי הקהילה היהודית בליטא והם יתנו מענה לצרכי הרווחה של הקשישים, למרות שהם מהווים חלק מזערי בלבד מערכו של הרכוש היהודי לפני המלחמה. צעד זה גם מבדיל את ליטא ממדינות אחרות באזור שעדיין לא נקטו צעדים בנוגע לרכוש ללא יורשים.

במהלך מלחמת העולם השנייה השמידו הנאצים ומשתפי הפעולה המקומיים יותר מ- 90% מהקהילה היהודית בליטא שמנתה 220,000 נפש. כיום חיים בה כ-5,000 יהודים.

###

For media inquiries please contact pr@wjro.org.il